Hlavní obsah

Nová alba: Pražský výběr po třiceti letech, hity Iron Maiden a novinka Roxette

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dubnový týden přináší remasterovanou reedici alba Straka v hrsti, které skupina Pražský výběr natočila před třiceti lety. Na světě je i další koncertní album britských metalových legend Iron Maiden a novinku své kapely jistě s potěšením přijmou i fanoušci Roxette.

Článek

Pražský výběr: Straka v hrsti

Foto: Supraphon

Nová alba

Skupina Pražský výběr vydává výroční edici svého kultovního alba Straka v hrsti. Poprvé vyšlo v roce 1988 u společnosti Panton. Natočeno ale bylo ve studiu A tehdejšího Československého rozhlasu v Praze v roce 1982.

Byli u toho Michael Kocáb (zpěv, klávesy), Michal Pavlíček (kytara, zpěv), Vilém Čok (baskytara), Jiří Hrubeš (bicí) a Jiří Tomek, který zpíval vokály v písni Bangabasava.

Když desku natočili, plných šest let museli čekat, než se dostala na pulty. Důvodem byly zákazy, které od tehdejších komunistických cenzorů přišly. Pražský výběr nevyhovoval jejich představě o mladé kultuře.

Důsledek byl ale zřejmý. Sláva zakázaného Pražského výběru se začala šířit samovolně, nahrávka kolovala roztočena na audiokazetě a nová vlna, kterou přinesla, se stala na české hudební scéně módní.

Straka v hrsti je založena na skvělých aranžérských, autorských i textařských nápadech. Ve své době působila revolučně - trochu chaoticky, nicméně přesvědčivě. Skladby mají dodnes charisma. Jsou propracovány do detailů, ze zdánlivě minimalistických rovin se snadno přehupují do oblastí hudebně náročných, přitom si jako cejch nesou jasnou melodickou linku.

Lze-li v české hudební historii hovořit o desce, která je nadčasová, pak je to právě tato. Zvukově remasterovaná emise, která vychází právě nyní, to potvrzuje.

Iron Maiden: En Vivo!

Foto: EMI Music

Nová alba

Koncertní záznam ze svého loňského vystoupení v Chile na Estadio National v Santiagu vydávají britští heavymetaloví bohatýři Iron Maiden. Nahrávka se jmenuje En Vivo. Iron Maiden jsou nesporně jednou z nejslavnějších kapel rockové historie a skvělá hudební atmosféra jejich koncertů je všeobecně vyhlášená. Podařilo se jí docílit i během vystoupení v Chile a jistě se ji povedlo přenést též na hudební nosič. Jejich set byl nasnímaný dvaadvaceti HD kamerami. Iron Maiden navíc záznam doplnili zajímavým bonusovým materiálem. Na DVD a blue-ray disku najdou fanoušci osmaosmdesátiminutový dokument, který na minulém turné zachycuje dění mimo pódium a na cestách. K vidění bude i rozšířená verze videa Satellite 15.

Roxette: Travelling

Foto: EMI Music

Nová alba

Roxette patřili k nejpopulárnějším světovým interpretům devadesátých let. V Čechách a na Slovensku mají dodnes velmi silnou fanouškovskou základnu, prodeje jejich desek se tu počítají na tisíce a koncerty jsou vždy spolehlivě vyprodány.

Albem Charm School se loni úspěšně vrátili, když přerušili nucenou desetiletou pauzu způsobenou mimo jiné onemocněním zpěvačky Marie Fredriksson, které lékaři diagnostikovali nádor na mozku.

Novinka Travelling koncepčně navazuje na desku Tourism z roku 1992. Obsahuje rovněž mix studiových a živých nahrávek, nové verze starších písní či raritní skladby. Písnička See Me byla například určena pro desku Crash! Boom! Bang!, objevila se ale až o několik let později jako B-strana singlu Salvation. Duo ji na nové album znovu nahrálo, podobně jako několik dalších věcí. Skladba Stars byla natočena během zvukové zkoušky před loňským koncertem v Dubai, píseň Touched By The Hand Of God se pro změnu nevešla na desku Charm School. Pilotním singlem byla určena píseň It’s Possible, kterou na albu najdete ve dvou různých verzích.

Paul Van Dyk: Evolution

Foto: Universal Music

Nová alba

Není větší německé DJské ikony, než čtyřicetiletého berlínského rodáka Paul Van Dyka. Ten má na svém kontě desítky celosvětových hitů a už léta patří mezi špičku ve svém oboru. Deska Evolution vychází po pětileté pauze od úspěšného alba In Between a obsahuje patnáct písní. Paul Van Dyk na ni intenzivně pracoval více než deset měsíců, pozval si do studia i několik významných hostů a slíbil hudební pestrost. Nejen díky hostujícím DJům, ale i rozmanitým vokálním hostům, kteří Dykovi na desce vypomohli. Jmenovitě jde o Sue McLarenovou, Sarah Howellsovou nebo Michelle Leonardovou. Dalším hostem na desce je Adam Young, tedy osoba stojící za úspěšným projektem Owl City.

Nicki Minaj: Pink Friday... Roman Reloaded

Foto: Universal Music

Zpěvačka Nicki Minaj byla evropskému publiku doposud známa spíše jako host na singlech Mariah Carey, Christiny Aguilery a nedávno i Madonny. Po úspěchu v Americe nyní vydává své druhé album, pokračování alba Pink Friday. Aktuální singl z nového díla, Starship, prodal milión kusů během jediného týdne a boduje i v evropských žebříčcích. Na albu se objevuje i spousta hostů, například: Lil Wayne, Nas, Drake, či David Guetta a další.

Jan Burian: Jak zestárnout

Foto: Indies MG

Nová alba

Produkce, aranží i většiny hudebních nástrojů se na novém albu písničkáře Jana Buriana opět ujal syn Jiří (Republic of Two, Ghostmother), který desku natočil ve svém Home studiu. O zvuk se postaral opět Ondřej Ježek.

Jan Burian o svých šedesátinách nepřestává hledat nové výrazové prostředky a experimentovat. Nebrání se samplům, rozvazbeným kytarám a progresivní elektroniku syna Jiřího přirozeně využívá k co nejsugestivnějšímu sdělení obsahu svých písní. V textech se tentokrát často vrací k tradiční vázané formě, jeho příběhy jsou někdy brutálně upřímné, jindy absurdní, ale i hravé a něžné.

Irena Budweiserová: Hlavně ne klid

Foto: Indies MG

Nová alba

Album Hlavně ne klid navazuje náladou i atmosférou na CD natočené roku 2003 Někdy si připadám jak pták. Je také z větší části autorské, doplněno texty Františka Novotného, Aleny Binterové, dnes již nežijící Báry Ježkové a čtyřmi převzatými skladbami. Ke skupině Fade In byli přizváni staří známí – František Kop (saxofon a basklarinet) a Miloš Dvořáček (percusse). Za nedorazivšího pianistu zaskočila Budweiserová neplánovaně sama. Hudba se jako obvykle pohybuje na pomezí jazzu, folku, blues či šansonu. Album je možná i o tom, že klid může znamenat zklidnění, ale někdy i rezignaci; máme ho, když o něj nestojíme, nebo naopak.

Reklama

Výběr článků

Načítám