Hlavní obsah

Anifilm: přijede Svěrák, noc ovládnou horory

Novinky, Stanislav Dvořák

Třetí ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm proběhne v Třeboni od 3. do 8. května 2012. Přijede například Jan Svěrák, který přiblíží, jak vznikal Kuky.

Foto: Anifilm

V noci se budou promítat animované horory.

Článek

Animované filmy se utkají o ceny ve třech kategoriích: mezinárodní soutěž celovečerních filmů nabídne deset skvělých filmů ze všech koutů světa. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů představí to nejlepší z loňského roku. Nebude chybět ani Česko-slovenská soutěž studentských animovaných filmů.

Na Anifilmu se představí filmy, které nejvíce inspirovaly světoznámého amerického kreslíře a režiséra Billa Plymptona. Plympton získal za film Your Face (1987) nominaci na Oscara v kategorii krátký animovaný film a později se propracoval k celovečerním animákům. Např. snímek The Tune (1992) byl oceněn na Houstonském festivalu (World Fest Gold Jury) a nominací na Spirit Award.

V roce 1997 uvedl animovaný film I married a strange person, politicky nekorektní drama/komedii. Na festivale Sundance byla uvedena jeho sci-fi Mutant Aliens (2001) a dalším celovečerním animovaným filmem Billa Plymptona je komedie s prvky hororu Hair high (2004), romance o lásce, zradě a záhrobní pomstě.

Zdeněk Miler i horory

Jedna ze sekcí festivalu se zaměří právě na animovaný horor, zejména ze světa. U nás hororový žánr není tak rozšířen, přesto se dá najít několik skvostů. Noční promítání hororových krátkometrážních filmů proběhne v ucelených blocích.

Vzpomínka na Zdeňka Milera, jednu z nejvýznamnějších osobností animovaného filmu, jež je známa prakticky na celém světě, přinese to nejlepší z Krtečka a také výběr z jeho méně známé krátkometrážní tvorby, která může být pro mnohé diváky překvapením.

„Na programu jsou také semináře a přednášky. S historií a současností filmového plakátu nás seznámí Pavel Rajčan z Terryho ponožek. Pozvání přijal známý český producent a režisér Jan Svěrák, který do Třeboně přijede spolu s výtvarníkem Jakubem Dvorským popsat vznik výroby filmu Kuky se vrací. Novinky z oblasti herního průmyslu budou prezentovány v programu Game day, jehož součástí je také vyhlášení nejlepší hry v hned několika kategoriích,“ uvedli pořadatelé.

Konají se i tradiční dílny animace a výtvarné workshopy pro děti i dospělé, kteří mají možnost natočit si zde svůj vlastní animovaný film. Doprovodný program tradičně nabídne výstavy, koncerty a loutková představení pro děti. Více na anifilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám