Hlavní obsah

Živí Marsyas vylétli z archívu se syrovou energií

Novinky, Stanislav Dvořák

Další rarita z hudební historie, na které se specializuje vydavatelství Galén, vylétla z archívu pod názvem V mýdlových bublinách v pečlivě zpracované edici. Živé nahrávky skupiny Marsyas ze sedmdesátých let budou lahůdkou pro fajnšmekry.

Foto: marsyas.cz

Zuzana Michnová v 70. letech

Článek

Na dvě CD se vešlo jednadvacet nahrávek písní z let 1973-1978 včetně několika nikdy nevydaných. Technicky samozřejmě nevykazují současný standard kvality, takže nějaké ty pazvuky budete muset překousnout. Jedná se o velmi staré "živáky" a editoři předeslali, že jim šlo hlavně o uměleckou kvalitu a dokument doby, ne o přelešťování zvuku.

Dva disky obsáhly většinu hlavních hitů, nepodařilo se získat práva jen na čtyři coververze Větrem nech se nést (Love the One You Are With), Dětské šaty (Heart of Gold), Moje místo (Old Man) a Karolína (Caroline In My Mind), protože majitelé práv striktně trvají na zákazu jejich vydávání s českými texty. Je tu ale řada jiných písní od Boba Dylana, Crosby Stills, Nash & Young, Jamese Taylora, Joni Mitchell atd.

Dvojalbum má vkusný obal a uvnitř tlustý luxusní booklet, který podrobně shrnuje historii skupiny, všechny texty a přidává poznámku o pátrání v archívech. Album je určitě důstojnou připomínkou toho, jak vynikající skupinou byli původní Marsyas a jak dokonalý soulad tří hlasů (Petr Kalandra, Zuzana Michnová a Oskar Petr) a dvou kytar přinesl do znormalizovaných Čech autentickou americkou hippie atmosféru a do domácího folku nevídanou artistní rafinovanost. Dodejme, že Oskar Petr a Zuzana Michnová spolu vystupují dodnes a získávají nové generace fanoušků.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám