Hlavní obsah

Propad prodeje desek prudce zpomalil

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech média pravidelně informují o propadech prodeje hudebních alb. Trend se loni podle Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI sice nepodařilo zvrátit k růstu, ale propad se téměř zastavil.

Foto: Reuters

Adele je světová jednička, její album si koupilo celkově asi 18 miliónů lidí.

Článek

V roce 2011 tvořil celosvětově propad tržeb asi 3 %, celkově vydavatelé utržili zhruba 16 miliard dolarů. V roce 2010 se tržby propadly o 9 %. Fyzické nosiče šly dolů asi o 8,7 % procent a legální stahování rostlo o 8,0 %. Digitální trh tak přinesl hudebnímu průmyslu asi 5,2 miliardy dolarů, což tvoří skoro třetinu příjmů.

Američané nakupují online a hodně 

Severoamerický trh zůstává pro průmysl stěžejní, protože zákazníci se tam chovají jinak než ve zbytku světa. Zisk tam klesl o pouhé 0,1 %, protože Američané stahují legálně hodně digitálních nahrávek, internetový prodej tam tvoří až 51 % obratu. Hodně hudby kupují také Japonci, Němci a Britové.

Ve Velké Británii například loni tržby klesly o 3 %, oproti předloňským 8,9 %. Nárůst digitálního prodeje (24,7 %) tam téměř vyrovnal ztráty z kamenných obchodů.

"Rok 2011 byl významný pro vývoj digitálního hudebního obchodu," řekl Edgar Berger ze společnosti Sony Music Entertainment. Podle jeho názoru se legálnímu stahování daří pronikat na nové trhy a pokračuje i roste i oblíbenost paušálů na stahování mp3.

Nejprodávanější desku na světě má Adele

Mezi tahouny trhu patřila loni hlavně britská zpěvačka Adele s deskou 21 (cca 18 miliónů kusů). Na dalších místech skončili Michael Bublé s Christmas a Lady Gaga s Born This Way. Na digitálním trhu byl nejúspěšnější Bruno Mars, jehož skladby Just The Way You Are a Grenade se staly nejstahovanějšími (12,5 a 10,2 miliónu).

Čísla z českého trhu za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám