Hlavní obsah

Takový podivný australský Sting

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co čekat od desky, na které je napsáno Gotye? Rakouský houslový projekt nebo nějakou ulanbátarskou world-music? Nejlepší je od nových desek nečekat nic, a pak mohou příjemně překvapit. Jako tenhle podivný týpek Gotye z Austrálie.

Foto: gotye.com

Gotye

Článek

Gotye, neboli Wouter De Backer, je Australan belgického původu, multiinstrumentalista a také dobrý zpěvák. Jeho třetí album Making Mirrors se dočkalo mezinárodního ohlasu. V médiích se zabydlel hlavně duet Somebody That I Used to Know s novozélandskou hvězdičkou Kimbrou.

Gotye zkoumá hned několik cest najednou a propojuje svět starých analogových muzikantů s elektronikou. Asi mu bude blízká Stingova hudba, má v sobě i trochu Eurythmics, Genesis nebo George Michaela. Vychází mu z toho pop, který má jisté art-rockové spády a občas se zakuklí do záhadně trip-hopových atmosfér. Na Making Mirrors je každá skladba úplně jiná a je třeba si na to trochu zvykat.

Často nasadí lehce nostalgický osmdesátkový sound, ale pak jej oživuje současnými digitálními nápady. Těžko identifikovatelné zvuky, střípky perkusí, harfy, dechové nástroje... podivné ozvěny ještě všechno rozmlží.

Někdy se do svých experimentů zanoří moc, např. State of the Art je píseň až příliš dlouhá na to, kolik obsahuje hudebních myšlenek. Většina desky ovšem funguje. A překvapuje.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám