Hlavní obsah

Febiofest ocení Sandrine Bonnairovou i Agniezsku Hollandovou

Právo, Věra Míšková

Francouzská herečka Sandrine Bonnairová a polská režisérka Agniezska Hollandová budou společně s již dříve ohlášeným italským režisérem Nannim Morettim dalšími, kdo převezmou na 19. ročníku Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Foto: Petr Horník , Právo

Agnieszka Hollandová

Článek

V rámci čtvrtečního slavnostního zahájení bude předána také cena Jaromila Jireše, kterou Asociace režisérů a scenáristů udělí státnímu fondu kinematografie za finanční vklad a podporu vzniku projektu producenta Čestmíra Kopeckého Zlatá šedesátá a bývalému řediteli Národního filmového archívu Vladimírovi Opělovi.

Febiofest se uskuteční od 22. do 30. března v pražském multikině Cinestar Anděl a v Ponrepu. Poté se přesune do Liberce, Hradce Králové, Pardubic, Českých Budějovic, Brna a Ostravy, kde skončí 13. dubna.

Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archív ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech. Nanni Moretti uvede retrospektivu své tvorby, která nabídne komedii Máme papeže, jež soutěžila loni v Cannes, i jeho rané filmy Drahý deníčku nebo Mše skončila.

Režijní debut Jolie

Diváci se mohou dále těšit mimo jiné na režijní debut herečky Angeliny Jolie V zemi krve a mléka, na snímek Zatímco spíš s Glen Closeovou nebo Báječný hotel Marigold režiséra Johna Maddena.

V sekci Kino osobností se představí slovenská herečka Zuzana Krónerová či ruský režisér a herec Andrej Zvjagincev. Přijede i Andreas Dresen, německý laureát ceny za režii na karlovarském festivalu.

V české distribuční předpremiéře uvede film Konečná uprostřed cesty. Hosté přijedou uvést i soutěžní filmy v sekci Nová Evropa. O francouzském snímku Konec ticha bude příležitost diskutovat s režisérem Rolandem Edzardem, mladí italští tvůrci Massimiliano a Gianluca De Serio budou mluvit o osudech rumunských přistěhovalců nad filmem Sedm projevů milosrdenství. Českou kinematografii zastoupí v soutěži Příliš mladá noc slovinského absolventa FAMU Olma Omerzua.

Febiofest dále představí indonéskou kinematografii, gay a lesbické kino, balkánskou tvorbu, asijské snímky, filmy tureckých režisérů a nabídne velkou retrospektivu režiséra Jiřího Krejčíka.

Novinkou bude sekce Svět ve 3D, která vynechá hollywoodskou produkci a ukáže, jak se daří tomuto fenoménu v Asii, Rusku či v Polsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Febiofest ocení režiséra Jiřího Krejčíka

Rozsáhlou retrospektivou a besedami s diváky ocení nadcházející 19. ročník Febiofestu, který se bude konat ve třinácti sálech pražských kin od 22. do 30....

Výběr článků

Načítám