Hlavní obsah

Janek Ledecký představí světového Hamleta ve čtvrtek

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rockový muzikál Hamlet Janka Ledeckého se ve čtvrtek objeví na scéně Divadla Broadway v nové, v Praze dosud neviděné světové verzi.

Foto: Profimedia.cz

Janek Ledecký se synem (Ilustrační foto)

Článek

„Pro mě vše začalo v Praze v roce 2005, odkud se Hamlet rozjel do světa: 470 repríz v Soulu a 40 v Japonsku. Mám radost, že se vracím na místo činu, abychom Pražanům ukázali, že Hamlet je kousek, na který mohou být Češi hrdí,“ řekl na tiskové konferenci režisér nového nastudování Robert Johanson.

Hamlet měl světovou premiéru v Divadle Kalich v roce 1999. Po 700 pražských představeních následovalo 150 repríz na Nové scéně v Bratislavě. V Praze zhlédl Hamleta americký profesor sociologie a režisér Leonia Theater Vince Parrillo, jenž se rozhodl muzikál předvést v USA. Konkurz na přebásnění do angličtiny vyhrál George Harvilla, laureát Hemingwayovy ceny za americkou poezii roku 2000.

V září 2003 se v Lamb’s Theater na Broadwayi konala tři veřejná představení čtené zkoušky (stage reading) nového Hamleta s velkým ohlasem. Poté se nastudování chopil uznávaný režisér Robert Johanson, který na Broadwayi a dalších amerických scénách režíroval více než 140 her. Spolu s Ledeckým vytvořili „americkou“ adaptaci Hamleta, kterou uvedli v dubnu 2004 v Abingdon Theatre v New Yorku. Tuto inscenaci pak v létě 2005 představili pražským divákům v Divadle Kalich.

V Soulu nominován na nejlepší zahraniční muzikál

V říjnu 2007 se odehrála premiéra Hamleta v jihokorejském Soulu, kde byl nominován na nejlepší zahraniční muzikál. V roce 2009 a 2010 se v Soulu odehrálo dalších 350 repríz. Loni v říjnu bylo odstartováno již čtvrté nastudování Hamleta, tentokrát v režii Roberta Johansona. V únoru 2012 následovala premiéra v Tokiu a v další sezóně se bude Hamlet hrát v rumunském Národním divadle ve spolupráci s italskou La Scalou.

Režisér Johanson přizval k pražskému uvedení světové verze Martina Kumžáka jako hudebního režiséra, autora aranžmá a orchestrace, výtvarníky Šimona Cabana a Simonu Rybákovou, na choreografii se podílí Jana Hanušová.

V titulní roli se objeví Václav Noid Bárta a Ondřej Ruml, Janek Ledecký si tentokrát zahraje (spolu s Josefem Vojtkem) krále Claudia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám