Hlavní obsah

Hudební festivalová sezóna slibuje zajímavá jména, na další se čeká

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara se přiblížila festivalová sezóna. Vypukne v červnu, ale pořadatelé většiny akcí už jména svých hvězd oznámili. Některé se přestěhovaly, další chystají novinky, Noc plná hvězd ohlásila konání posledního ročníku.

Foto: Profimedia.cz

Islanďanka Björk přitahuje i vizuální stránkou svých koncertů.

Článek

Z tradičního programu letos žádný větší festival neodpadl. Posílit se naopak snaží pražský Prague City Festival, jenž se letos uskuteční podruhé.

Vzhledem k místu svého konání chce přilákat i zahraniční návštěvníky. V programu přidal druhý den a podle šéfa Borka Jiříka je stále v jednání i konání třetího.

Rock for People v Hradci Králové si na letošek naordinoval pokračovat v představování žhavých zahraničních jmen a oznámil již účast čerstvého držitele americké Grammy Skrillexe. K němu zatím přidal britské The Prodigy a The Kooks, Skoty Franz Ferdinand a jiné, přičemž fanoušci čekají ještě další velké jméno.

„Určitě minimálně jedno výrazné jméno ohlásíme. Máme na ně v programu vyhrazený prostor. S několika kapelami jednáme, s dalšími ještě budeme,“ řekl Právu jeden z šéfů Rock for People Petr Fořt. Ve velké síle se letos představí jedenáctý ročník Colours Of Ostrava. Na přehlídku přijedou Björk, Alanis Morissette, Bobby McFerrin či Francouzka Zaz, navíc se akce přesunula do Dolní oblasti Vítkovic, areálu bývalých železáren, který skýtá větší pohodlí a více prostoru pro diváky. Podle organizátorů jich pojme více než 35 tisíc.

Benátská noc se stěhuje do Vesce u Liberce

Svůj 20. ročník uskuteční na novém místě i Benátská noc. Z Malé Skály u Turnova se stěhuje do zimního lyžařského areálu ve Vesci u Liberce.

„Bývalý areál už nevyhovoval. Máme za sebou tři ročníky v bahně. Jsou tu i vyšší finanční nároky majitelů pozemků a plánovaná průmyslová výstavba, při které bychom přišli o parkoviště a zázemí. Udělali jsme obhlídku vytipovaných míst v okolí a volba nakonec padla na Vesec,“ řekl Právu ředitel festivalu Pavel Mikez.

Přestože pořadatelé Benátské noci jednali v minulých týdnech o účasti Stinga, Bryana Adamse nebo Lennyho Kravitze, nenašli s nimi společnou termínovou řeč. Vsadili tedy na osvědčené domácí hvězdy, kterými budou Daniel Landa, jenž na festivalech obvykle nevystupuje, Jarek Nohavica a skupina Kabát.

Poslední ročník ohlásili pořadatelé moravské Noci plné hvězd. V Třinci se na ni muzikanti sejdou podvacáté. První den bude patřit především bloku nazvanému Jarek Nohavica a přátelé, v sobotu se představí Horkýže slíže, No Name, Mandrage, Jaroslav Uhlíř, Markéta Konvičková a další.

Fanoušci už znají jména většiny hlavních festivalových hvězd. Čeká se nicméně ještě na to, koho v nejbližších dnech a týdnech přidají do programu pořadatelé Rock for People, Open Air Festivalu v Panenském Týnci a Open Air Music Festivalu v Trutnově.

Není přitom vyloučeno, že další jména přibudou i jinam.

Kalendář 2012
JAMROCK
14.–16. 6., Žamberk Horkýže slíže, Tomáš Klus, Vypsaná fixa aj.
VOTVÍRÁK
15.–17. 6., Milovice, letiště Olympic, Inekafe, Chinaski aj.
NOC PLNÁ HVĚZD
29.–30. 6., Třinec, Borek Jarek Nohavica, No Name, Mandrage aj.
PRAGUE CITY FESTIVAL
29.–30. 6., Praha, Výstaviště Blink-182, Simple Plan, New Order, Lostprophets aj.
ROCK FOR PEOPLE
3.–6. 7., Festival Park, Hradec Králové Franz Ferdinand, The Kooks, Skrillex, Enter Shikari aj.
COLOURS OF OSTRAVA
12.–15. 7., Ostrava, Dolní oblast Vítkovic Björk, Bobby McFerrin, Alanis Morissette, Zaz aj.
MASTERS OF ROCK
12.–15. 7., Vizovice, areál likérky R. Jelínek Within Temptation, Thin Lizzy, Exodus aj.
MIGHTY SOUNDS
13.–15. 7., Tábor, Letiště Čápův Dvůr Real McKenzies, The Locos, The Adolescents aj.
BENÁTSKÁ NOC
27.–29. 7., Vesec u Liberce Kabát, Jaromír Nohavica, Daniel Landa, Elán, Gamma Ray, Sunrise Avenue aj.
SÁZAVAFEST
2.–5. 8., Benešov Kaiser Chiefs, Paul Oakenfold, Skindred, Molotov aj.
OPEN AIR FESTIVAL
9.–11. 8, Panenský Týnec, letiště Gorillaz Sound Systém, Nightwork, Monkey Business aj.
OPEN AIR MUSIC FESTIVAL
16.–19. 8., Trutnov, areál Na Bojišti The Plastic People Of The Universe, Jiří Schmitzer, J. A. R., Neruda aj.
NATRUC
25. 8., Kolín, areál Kmochův ostrov Nightwork, Rybičky 48, Mandrage, Monkey Business aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám