Hlavní obsah

Burian oslaví šedesátiny deskou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář a spisovatel Jan Burian oslaví v pondělí šedesátiny. Na odpočinek se však v žádném případě nechystá. I na narozeninovém koncertu zazní mnoho nových písní, protože dokončil nové album Jak zestárnout.

Foto: Divadlo Archa

Jan Burian

Článek

Jan Burian, syn známého avantgardního divadelníka Emila Františka Buriana, se proslavil za dob socialismu v duu s Jiřím Dědečkem. Poté se vydal na sólovou dráhu a natočil další alba. K nejlepším patřila Hodina duchů a Černý z nebe. Jako jeden z mála písničkářů dokázal reagovat na aktuální trendy ve vývoji hudby. I když ho mnozí mají nejraději s pianem, nebál se elektroniky, což ukazuje zdařilé album Muži jsou křehcí. Od roku 2010 vystupuje za doprovodu Republic of Two.

Jak zestárnout se sice více vrací k vázanému verši, ovšem stále na něm hraje velkou roli elektronika, která potvrzuje, že Burian si uvědomuje, jak se během jeho života hudba změnila. Od devadesátých let se více věnuje i dalším aktivitám, ať už moderování, nebo natáčení a psaní cestopisů ze severu Evropy a z Chile.

O jeho aktivitě svědčí, že mu letos vyšla monografie o otci Nežádoucí návraty E. F. Buriana a v dubnu organizuje desátý Festival osamělých písničkářů. Na nedělním koncertu v Arše vystoupí Jan Burian se synem Jiřím, Kyklos Galaktikos a Republic of Two.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám