Hlavní obsah

Nová alba: Kryštof živě, nové Nebe, připomenutí Here

Právo, Jaroslav Špulák

Ve znamení moravských skupin je tento týden na českém albovém trhu. Kryštof připomíná své loňské povedené Kinotour, a to na cédéčku i na DVD. Zpěvák této skupiny Richard Krajčo se spolupodepsal i pod prvotinu havířovské skupiny Nebe a jistě patří k těm, kteří mají rádi vyškovské Here, kapelu slavnou zejména v devadesátých letech minulého století.

Článek

Kryštof: Kryštoff/On Kinotour 2011

Foto: EMI Music

Nová alba

V loňském roce podnikla ostravská skupina Kryštof zajímavé turné po českých kinosálech. Završila je koncertem na královéhradeckém festivalu Rock for People. Během svého ježdění nahrála záznam vystoupení a nyní v jednom balení jej vydává jak na CD, tak na DVD. Fanoušci mají tak možnost znovu prožít atmosféru ojedinělých vystoupení kapely a připomenout si její historii i písničky, které jsou pro jednotlivé roky a období klíčové. Na desce jsou například zachyceny skladby Fantomska, Kryštof, Střepy, Atentát, Ženy a další.

Here: A Penny For Your Thoughts

Foto: EMI Music

Nová alba

Vyškovská kapela Here měla v devadesátých letech minulého století zaděláno na mezinárodní úspěch. V rozletu ji ale zastavil odchod tehdejší zpěvačky, a tak nejvýraznějším zviditelněním zůstalo nahrávání pořadu The Peel Session v Londýně. Ještě v nultých letech Here patřili k předním reprezentantům domácí alternativy, na deskách spolupracovali s řadou zajímavých muzikantů napříč hudebními žánry. Žánrově pestré je i jejich nové album A Penny for your Thoughts. Produkčně se na něm podíleli Dušan Neuwerth a Ondřej Ježek.

Nebe: Legosvět

Foto: EMI Music

Nová alba

Skupina Nebe právě vydala debutové album Legosvět. Na desce s ní spolupracovali i Richard Krajčo a Boris Carloff. Nebe pocházejí z Havířova, tedy z regionu, odkud se rekrutují i Kryštof. K nim mají Nebe na desce blízko nejen díky producentskému vkladu Richarda Krajča. Jejich rukopis je podobně poetický, skládají chytlavé písničky, v nichž kladou důraz na silnou melodii. Pilotním singlem se už na sklonku loňského roku stala titulní píseň Legosvět. A nevedla si vůbec špatně. V rádiích to tenhle singl dotáhl na jedenácté místo mezi českými skladbami, momentálně je čtrnáctý. Skupina na písničku natočila i videoklip, jehož hlavní hvězdou je herečka Tereza Voříšková.

Různí: Once: A New Musical

Foto: Sony Music

Nová alba

18. března odstartoval na newyorské Broadwayi muzikálová adaptace Oskary ověnčeného filmu Once, který udělal hvězdy celosvětového formátu z do té doby neznámé zpěvačky a muzikantky z Valašského Meziříčí - Markéty Irglové a irského hudebníka Glena Hansarda, jejichž skladby ve filmu (kde si i zahráli) zazněly, a to samozřejmě včetně hitu Falling Slowly. V muzikálové verzi se v hlavních rolích objevili a skladby odzpívali Steve Kazee a Cristin Milioti.

Nikolaus Harnoncourt: Walzer Revolution

Foto: Sony Music

Nová alba

Nikolaus Harnoncourt se narodil v Berlíně v roce 1929 a vyrostl ve Štýrském Hradci. Studoval hru na violoncello s Paulem Grummerem a na vídeňské hudební akademii u Emanuela Brabce. Od roku 1952 do roku 1969 byl členem vídeňské symfonie. Mezitím se věnoval interpretaci hudby renesanční i klasické. Diskografie Nikolause Harnoncourta obsahuje téměř 500 nahrávek, které byly oceněny snad všemi mezinárodními cenami pro klasickou hudbu, včetně Grammy za svou verzi Utrpení svatého Matouše. V roce 2006 mu byla udělena Echo Klassik za nahrávku Mesiáš s Concentus Musicus Wien.

Rizzle Kicks: Stereo Typical

Foto: Universal Music

Nová alba

Hip hopové duo Rizzle Kicks dosáhlo doma v Anglii zaslouženého úspěchu již v minulém roce. Jeho debutová deska Stereo Typical vyšla již loni a dosáhla zlatého ocenění. Také vypustila několik úspěšných singlů, ale nejzásadnější je až ten aktuální. Ten totiž začíná bodovat i v dalších evropských státech. Jedná se o divoce rozvernou pecku Mama Do The Hump, kterou pro duo produkoval věhlasný Fatboy Slim. Ten byl vždy velmi kreativní, co se hudebních nápadů týče, a jeho poslední práce, kde dostalo velké sólo i banjo, to jen potvrzuje. Píseň se dokonce začátkem tohoto roku dostala až na 2. místo britské singlové hitparády. Jistě tomu napomohlo i vtipné video, ve kterém se objevil i britský komik James Corden. Není tedy divu, že tento klip má již téměř šest miliónů zhlédnutí.

Jana Lota: Děvčátko

Foto: 100promotion

Nová alba

Druhé album zpěvačky Jany loty Děvčátko vzniklo ve spolupráci se zdravotně postiženými dětmi, které namalovaly 202 originálních obalů. Část výtěžku z originálních děl poputuje na činnost jejich školy. Kolekce je zpěvaččinou osobní zpovědí a z hudebního hlediska se odklání od popové líbivosti s cílem zdůraznit netradiční zvukové plochy tvořené spojením elektronických a akustických nástrojů. V jednotlivých skladbách se odrážejí klíčové životní situace Jany Loty a její postoje k nim. Osobní texty podporuje hudba, na níž spolupracovali například producent a kytarista Miroslav Chyška, bubeníci Emil Valach a Štěpán Smetáček, baskytarista Jan Jakubec, zpěvák Viktor Dyk a další. Deska obsahuje deset skladeb, přičemž Duše se objevila na soundtracku filmu Lidice.

Kindness: World You Need A Change You

Foto: V2

Nová alba

Skvělé debutové album indie-popového muzikanta vystupujícího pod pseudonymem Kindness. Kindness na album míchá disko se soulem, indie pop s funkem, aby dosáhl vskutku originálního soundu.

Reklama

Výběr článků

Načítám