Hlavní obsah

Mark Lanegan: Jsem věrný dnešnímu dni

Právo, Šárka Hellerová

Američan Mark Lanegan začínal v polovině 80. let a jeho nejslavnější kapelou byli Screaming Trees. V úterý vystoupí v pražském Lucerna Musich Baru sólově.

Foto: 4AD

Mark Lanegan

Článek

Prý byste rád spolupracoval s Brianem Enem. Co na jeho práci obdivujete?

Zmínil jsem ho nedávno v jednom rozhovoru jen proto, že jsem byl tázán a musel jsem někoho jmenovat. Nicméně jsem opravdu fanoušek všech nahrávek, na kterých pracoval. Mám rád jeho vlastní ambientní desky i alba kapel, která produkoval. Umí vytvořit skvělou atmosféru. Líbí se mi, jak k hudbě přistupuje.

Jeden z vašich nejbližších spolupracovníků je Greg Dulli z kapely The Afghan Whigs. Máte společný projekt The Gutter Twins. Co z vás dělá dobré duo?

Především jsme dobří přátelé i v osobním životě. Líbí se nám stejná hudba a podobné věci. Z obojího se dá hodně čerpat, díky tomu si skvěle rozumíme.

Greg Dulli vloni prohlašoval, že touto dobou budete společně pracovat na novém albu The Gutter Twins. Došlo k tomu?

Píšeme nové písničky, ale zatím každý zvlášť. Doufáme, že se během roku dostaneme k tomu, abychom je společně dodělali. Ale protože já se teď věnuji víc svým sólovým záležitostem a jsem na turné, tak to ještě chvíli potrvá.

V jednom rozhovoru jste zmínil, že ve skládání hudby už nenacházíte radost a že k tomu musíte přistupovat jako k jakékoli jiné práci. Vztahuje se to i na koncertování?

Víte, nepamatuji si, že bych to říkal. Pokud ano, je ten pocit už pryč. Protože je sice pravda, že to je moje zaměstnání, a tak k tomu i přistupuji, ale pořád z toho čerpám dost radosti. Stejně jako z turné.

To je dobrá zpráva. Co konkrétně si na hudebním životě užíváte nejvíc?

Každý aspekt má něco do sebe, baví mě skládat i nahrávat. Ale jedna z nejkrásnějších věcí v životě hudebníka je mít možnost naživo vystupovat a užít si vlastní hudbu společně s publikem.

Ohlasy kritiky na vaše nové album Blues Funeral jsou pochvalné. Je to pro vás odměna?

Nevěnuji tomu pozornost, protože ke každé pochvalné recenzi se najde jiná, která album pohaní. Proto radši uplatňuji vlastní měřítka. Mně se ta deska líbí, což je pro mě důležité.

Během své kariéry jste byl součástí mnoha zajímavých hudebních projektů. Cítil jste se být většinou iniciátorem své vlastní kariéry, nebo jste se ocitl ve víru dění a kýval jste na výzvy, které se vám naskytly?

Většinou za mnou ty nabídky samy přišly. Výjimkou jsou má sólová alba, která jsou v mé režii, vybírám si na ně spolupracovníky. Také The Gutter Twins je projekt, o kterém s Gregem rozhodujeme společně. Ale jinak jsem byl o spolupráci většinou požádán.

Je něco z dob kapely Screaming Trees, ve které jste začínal, co vám chybí?

Vůbec ne. Dávám přednost přítomnosti. Moc se neohlížím do minulosti. Do doby grunge, ani do žádné jiné. Jsem věrný dnešnímu dni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám