Hlavní obsah

Postmoderní Jana Eyrová v románu April Lindnerové

Právo, František Cinger

April Lindnerovou, profesorku angličtiny na univerzitě Saint Joseph’s ve Philadelphii, literární kritičku a autorku ceněných básnických sbírek, inspiroval zájem o román Charlotte Brontëové Jana Eyrová natolik, že se rozhodla vytvořit jeho postmoderní verzi.

Foto: Archiv nakladatelství

April Lindnerová: Jane

Článek

Už na střední škole našla v této postavě spřízněnou duši. Cenila si jejího volnomyšlenkářství a skutečnosti, že nikdy nevolila snazší cestu. Při volbě novodobého pana Rochestera zvítězila její láska k rockové muzice a obdiv k Bruci Springsteenovi.

Společenskou propast mezi sirotkem a tajenou láskou vytvořil mýtus i bohatství rockové hvězdy. Představa, jak dát dohromady zakřiknutou mladou ženu a sebestředného rockera, se pro ni stala výzvou.

Obraz britské společnosti té doby

Těžko lze srovnávat dvě literární díla, když každé je originálem. Přesto se nelze zbavit poznání, že vyprávění Charlotte Brontëové (1816–1855) přináší kromě osudů hlavní hrdinky a její cesty za štěstím i obraz britské společnosti té doby. V tom je cenné i dnes.

V podání Lindnerové (1962) jde především o vykreslení vztahu dvou lidí, kteří k sobě hledají cestu. O dnešním společenském prostředí se čtenář mnoho nedozví. Postupné odhalování vnitřního života Nico Rathburna je tak nejcennější devízou románu.

Vřelý čtenářský ohlas však svědčí o tom, že se autorce podařilo oslovit současné publikum. Není divu, že se dala do práce nad novodobou verzí neméně slavného románu Na Větrné hůrce, který by měl napřesrok vyjít s názvem Catherine.

Celkové hodnocení 85 %

April Lindnerová: Jane

Euromedia Group, k. s. – Ikar,

přeložila Ivana Nuhlíčková,

344 stran, 259 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám