Hlavní obsah

Petr Sís získal Andersenovu cenu za ilustrace dětských knížek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník Petr Sís získal na knižním veletrhu v italské Boloni za ilustrace dětských knížek Cenu Hanse Christiana Andersena. Informovala o tom v pondělí Radana Litošová z nakladatelství Labyrint, které Sísovy knihy v Česku vydává.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Výtvarník, animátor a spisovatel Petr Sís

Článek

Andersenova cena je nejvyšší mezinárodní ocenění pro tvůrce knih pro děti a mládež za celoživotní dílo. Uděluje se každé dva roky žijícímu autorovi a ilustrátorovi za významný přínos pro literaturu věnovanou dětem.

Jedenáctičlenná odborná porota vybírala z pěti autorů a pěti ilustrátorů, celkem z 57 kandidátů z celého světa. Síse ocenila jako originálního autora. Porotci zdůraznili, že s bohatou představivostí vytváří mnohoznačné a věrohodné příběhy, přičemž využívá různé umělecké přístupy.

Za své texty letos cenu získala María Teresa Andruettová z Argentiny. Zlaté medaile oběma autorům předá koncem srpna v Londýně dánská královna.

Z českých výtvarníků tuto cenu v minulosti získali Jiří Trnka a Květa Pacovská.

Petr Sís, který od začátku 80. let žije ve Spojených státech, se svými autorskými knihami na veletrhu v Boloni uspěl již několikrát. V roce 2004 dostal hlavní cenu v kategorii populárně naučné literatury za publikaci Strom života o Charlesi Darwinovi. Před čtyřmi lety zvítězila ve stejné kategorii jeho kniha Zeď / The Wall.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám