Hlavní obsah

V Rakousku objevují neznámého Klimta

Právo, Peter Kováč
Vídeň

Rakouská metropole žije oslavami 150. výročí narození nejslavnějšího malíře secese – Gustava Klimta (14. 8. 1862 – 6. 2. 1918) a k jubileu je tam po celý rok připravena řada výstav. Je to oslava tak trochu i pro Čechy. Otec malíře Ernst Klimt pocházel z Litoměřicka a za prací odešel do Vídně.

Foto: Peter Kováč , Právo

Speciální rampa v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni, z níž mohou lidé obdivovat Klimtovy obrazy.

Článek

Dvě z vídeňských výstav v současné době objevují dosud neznámé dokumenty z umělcova života, a také obrazy, jejichž velkolepost byla spíše tušená než opravdu známá.

Leopoldovo muzeum nabízí do 27. srpna expozici Klimt persönlich, tedy Klimt osobně. Diváci v ní objeví částečnou rekonstrukci umělcova ateliéru, vybaveného nábytkem i kompletním zařízením, který pro Klimta dělal Josef Hoffmann, rodák z Jihlavska.

Stovky dopisů

Senzací jsou stovky pohlednic a dopisů, které Klimt v letech 1897–1917 psal přítelkyni a důvěrnici Emilii Flögeové. Tato nádherná zrzka se často objevuje i na jeho obrazech. Ve Vídni vlastnila luxusní módní salón a umělec řadu svých modelek zobrazil právě v šatech navržených Flögeovou.

Celý archivní poklad je zveřejněn i v čtyřsetstránkovém katalogu a pomocí těchto pohlednic lze přesně rekonstruovat všechny Klimtovy cesty i jeho bezprostřední dojmy. Je v něm korespondence z Londýna, Benátek, Drážďan, Berlína i Mnichova.

Dozvídáme se i o jeho pobytu v Praze, o kterém asi nikdo neměl tušení. Z Česka poslal Flögeové tři pohledy a jeden telegram s časovým údajem o příjezdu vlakem do Vídně. V Praze byl na začátku května 1909, bydlel v hotelu Modrá hvězda na Příkopech a nejvíce ho zaujala procházka kolem Vltavy s pohledem na Hradčany.

Nemenší senzaci nabízí vídeňské Uměleckohistorické muzeum. Vysoko na stropě a pod klenbou reprezentačního schodiště kdysi namaloval Klimt obrazy zachycující alegorie výtvarného umění – což jsou vždy krásné ženy symbolizující dobu starého Egypta, antického Řecka, evropské gotiky i renesance. Vše se přímo vztahuje ke sbírkám, které v Uměleckohistorickém muzeu jsou.

Tyto olejomalby na plátně, připevněné ke stěně, se dosud daly pozorovat jen pomocí dalekohledu. Nyní Rakušané vybudovali speciální kovovou rampu, díky které návštěvníci do 6. května mohou spatřit Klimtovy originály zblízka.

Je to úžasný zážitek pro obdivovatele secese, barevná pastva pro oči. Malíř měl rád ženy a v těchto dílech angažoval své nejpřitažlivější modelky.

Celkové hodnocení 100 %

Klimt im Kunsthistorischen Museum,

Vídeň, Uměleckohistorické muzeum do 6. května 2012

Klimt persönlich,

Vídeň, Leopold Museum, do 27. srpna 2012

Reklama

Výběr článků

Načítám