Hlavní obsah

Štern, Reitler nebo Viewegh jsou šéfové tvůrčích skupin ČT

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální ředitel ČT Petr Dvořák zveřejnil ve středu jména čtrnácti „kreativních producentů“, kteří povedou jednotlivé tvůrčí televizní skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Budova České televize na Kavčích Horách

Článek

Ze známých jmen se objevil Jan Štern, který v ČT dlouhodobě pracoval v různých funkcích, několikrát do televize přicházel a několikrát z ní odcházel. Nyní povede tvůrčí skupinu seriálů a cyklické dramatiky.

Jinou skupinu seriálů a cyklické dramatiky bude řídit Josef Viewegh, bratr úspěšného spisovatele. Michal Reitler, jeden z tvůrců seriálu Ulice na TV Nova, se ujme skupiny hrané a zábavné tvorby.

Není to jediný člověk z Novy, kterého Dvořák přijal pod svá křídla v ČT. Na Kavčí hory přešel i Jiří Podzimek, který dramaturgicky vedl pořad Novy Víkend. Nyní připravuje pro Dvořáka a pro Radu ČT mimo jiné výroční zprávu o činnosti ČT.

Předseda Rady ČT Milan Uhde se na středečním jednání Rady ČT pozastavil nad tím, že pro ČT budou pracovat i scenáristky Lucie Konečná (dělala na Nově seriál Ordinace v růžové zahradě) a Tereza Vrabelová-Kopáčová (připravovala pro Novu cyklus Soukromé pasti). „Bude se produkce ČT lišit od Novy? Budu se domnívat, že jsem na Nově,“ prohlásil Uhde. Dvořák mu oponoval, že to tak rozhodně nebude.

Ředitel ČT ještě musí určit jména šéfů, kteří povedou tvůrčí skupiny pro děti, mládež a vzdělávání, náboženskou tvorbu a divadelní a hudební tvorbu. Výběrová komise nenašla vhodné adepty.

Počet neplatičů roste

Známý evergreen – neplacení koncesionářských poplatků pokračuje. ČT dala loni k soudu přes 20 tisíc případů dlužníků. Od roku 2007, kdy soudní vymáhání poplatků spustila, narostl počet sporů na 73 tisíc. Žalovaná částka vystoupala na cca 120 miliónů korun.

Radní Jan Prokeš ve středu navrhl, aby byl proveden nezávislý externí audit zadávací dokumentace výstavby studia v Brně. Podle něj jde o poslední moment, kdy může nezávislý expert posoudit finální verzi projektu a vyhodnotit rizika. „Jde tu o investice v řádu 400 miliónů korun,“ připomenul Prokeš. „Vzpomeňte si na rekonstrukci budovy Českého rozhlasu v Praze. Dodnes není vyřešeno překročení nákladů. Nechtěl bych, abychom dopadli podobně,“ dodal radní.

Reklama

Výběr článků

Načítám