Hlavní obsah

Na Staroměstský orloj se vrátily opravené sochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sochy Filozofa, Anděla, Hvězdáře a Kronikáře se ve středu vrátily na věž orloje na Staroměstském náměstí. Po dvou měsících je tak nejvyhledávanější památka opět kompletní.

Na Staroměstský orloj se vrátily opravené sochy Video: Novinky

 
Článek

Horní čtveřice se jmény Marnivec, Lakomec, Smrtka a Rozkoš-Turek opustila věž v polovině ledna. Po měsíci je v restaurátorské dílně vystřídaly čtyři plastiky obklopující kalendářní desku orloje. Sochy jsou umístěny na jižní fasádě, odolávají tak náročným povětrnostním podmínkám. Restaurátoři je proto pravidelně sundávají a kontrolují jejich stav.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sochy se vrátily na Staroměstskou věž.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Socha archanděla Michaela váží přibližně 20 kilogramů.

Restaurátoři Jiří Matějíček a Darina Smetánková na nich v uplynulých týdnech vyspravili a zahladili praskliny, obnovili zlacení, vyretušovali barvy v místech, kde jsou vystaveny slunečnímu záření, a zbavili je nečistot a ptačího trusu. U pohyblivých figurek zkontrolovali mechaniku. V roce 1999 byly sochy kvůli značnému poškození kompletně opraveny.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Věž orloje na Staroměstském náměstí, jedna z nejvyhledávanějších pražských památek, je po dvou měsících opět kompletní. Ke čtyřem již opraveným plastikám přibyly i zbylé sochy Filozofa, Anděla, Hvězdáře a Kronikáře.

Plastiky z lipového dřeva jsou ve dvojicích umístěny po stranách astronomických hodin a kalendářní desky orloje. Horní sochy jsou oživovány zároveň s pohybem apoštolů. Smrtka tahá za provaz a vyzváněním zahajuje pochod apoštolů. Kývá na Turka, který kroucením hlavy výzvy odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ještě ochranné sítě a je hotovo.

Lakomec pokyvuje hlavou, potřásá měšcem v ruce a hrozí holí. Vedlejší Marnivec se zálibně prohlíží v zrcadle. Rozkoš je ze čtveřice jedinou sochou, která se nehýbá. Všechny sochy jsou kopiemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Socha archanděla Michaela váží přibližně 20 kilogramů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Staroměstský orloj je kompletní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám