Hlavní obsah

Lionel Richie si myslí, že je kovboj

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Country deska jistě není to, co by většina lidí čekala od Lionela Richieho, původně sedmdesátkového funky chlapíka se saxofonem, člena úctyhodných The Commodores a posléze interpreta uplakaných popových balad během 80. let. Nyní se ale Richie vrací s deskou Tuskegee, která je skutečně plná středoproudého country-rocku.

Foto: Live Nation

Lionel Richie

Článek

Lionel si na natáčení pozval velká jména oboru, např. Willieho Nelsona, Little Big Town, Kennyho Rogerse, Shaniu Twainovou, Kennyho Chesneyho a Blake Sheltona. Nezpívají věru zle, člověku se jen stále vrací otázka: proč to vůbec dělá? Že by mu manažeři poradili, aby odvážným výpadem pronikl hlouběji do povědomí bílého publika? Tam už snad ale je. Nabízí se málo pravděpodobné vysvětlení, že Lionelovo srdce skutečně celý život patřilo country. Ale proč ho tedy 40 let nezpíval?

Kytary vedle hlasu Lionela Richieho, v některých písních i pěkně naboosterované, budou nečekaným a pro jeho letité ctitelky asi i znepokojujícím zážitkem. Navíc jde o coververze jeho starých a dobře známých hitů, a o to zmatenější dojem můžou zanechat, i když deska není zcela špatná.

Příkladem tracku, který se nepovedl, je Hello s Jennifer Nettlesovou, obalený příliš mnoha hlasy a zvuky. Hlavně hlasité kytary jakýsi zážitek z intimní balady (která je i v originále poněkud hloupoučká) spíš znemožňují. Naopak se svým největším hitem Easy naložil zpěvák lépe: pozval si brumlavého Willieho Nelsona a pěkně zapadající foukací harmoniku a nepřidal další zbytečnosti. Jen to legendární kytarové sólo bude leckomu chybět. I stará pecka Say You, Say Me se dá poslouchat, ale originál opět nepřekonává - ostatně jako veškerý materiál na této desce.

Celkové hodnocení: 55%

Reklama

Výběr článků

Načítám