Hlavní obsah

Nová alba: Emeli Sandé, Soulfly i Klempíř a Rósza

Právo, Jaroslav Špulák

Na první pohled to vypadá, že tento týden nepřináší kolekci žádné již etablované hudební hvězdy. Ale pozor. Emeli Sandé například zcela jednoznačně kráčí v žebříčku popularity vzhůru a dobré hodnocení jejího debutu by mohlo znamenat i to, že je na světě nahrávka, která bude na sklonku roku favoritem v různých výročních anketách.

Článek

Emeli Sandé: Our Version Of Events

Foto: EMI

Nová alba

Debutové album skotské zpěvačky se zambijskými kořeny Emeli Sandé se stalo na britských ostrovech objevem. Tamní hudební kritici je ocenili i při letošním předáváni cen Brit Awards. Emeli Sandé totiž není jenom skvělá zpěvačka, ale též dlouhodobě uznávaná autorka. Napsala už hity takovým hvězdám, jakými jsou třeba Susan Boyle, Leona Lewis, Sugababes nebo Tinie Tempah. Our Version Of Events je proto autorské album, které nabízí čtrnáct skladeb a nese se v duchu popu spojeného se soulem. Každá písnička by mohla být hitem, zvláště poté, co směr současného ostrovního popu určuje ponejvíce Adele se svým loňským albem 21.

Charlie Straight: Someone With a Slow Heartbeat

Foto: Charlie Straight

Nová alba

Když třinečtí mladíci Charlie Straight vydali před třemi lety debutové album She’s a Good Swimmer, zapůsobili jako zjevení. Hudební poctivci z malého města se nadechli, rozhlédli se po světě a vzali si silné impulsy tam, kde se to hudebně zelenalo.

Za kolekcí získali v následujícím roce prestižní sošky Anděla a brzy nato se stali pevnou součástí koncertního dění v našich klubech i na festivalech.

Po třech letech jsou tu s novým albem a nadále je provází touha vyletět z rodného hnízda a dobrat se trocha štěstí na zahraničních pódiích i v hudebním světě. Mají pro to, žel, prokletý výchozí bod. Na českou kapelu, která zpívá anglicky, svět moc nečeká.

Charlie Straight, kteří navíc ve svém zvuku pranic netěží z českého folklóru (který by mohl být vývozním artiklem), budou muset tedy nabídnout zajímavé, když už ne originální písničky. S tím vědomím deska Someone With a Slow Heartbeat ostatně vznikala.

Vlastní zvuk na ní přesto formace hledá těžko. Vliv slavných Britů Coldplay je stále znát, byť kvarteto zarputile odkrývá alternativní aranžérské i autorské cesty. Skladbu Too Many Knives natočilo prostě a v kostele, v dalších si hraje se zajímavými dílčími zvuky, aranžemi, náladou, v Changing Trains se zase chytře vrátilo do šedesátých let a přineslo v ní nápaditý klávesový part, jenž kompozici zcela ovládl a stal se její „hlásnou troubou“.

Debut kapely byl písničkový a melodicky na první poslech velmi přilnavý. Novinka si žádá více poslechů, větší pozornost. Zato bude působit delší čas, rozkvétat až po chvíli. Není totiž pochyb o tom, že přináší poctivé osobní písničky ve skvělé rockové prezentaci, kterou talentovaná čtveřice nabízí od prvních okamžiků zcela přirozeně.

Není nicméně ani pochyb o tom, že Charlie Straight jsou pro zahraniční scénu zatím stále dost zaměnitelní. Doma přitom mají stále kam kráčet, třeba i k bodu, kdy se ve svém hudebním snu výrazně odrazí a vyletí.

Soulfly: Enslaved

Foto: Warner Music/Supraphon

Nová alba

Muzikanti z formace Soulfly jsou hudebně konstantní, stejně jako je sestava skupiny. Enslaved bylo nahráno ve studiu Tallcat Studios ve Phoenixu v Arizoně a produkoval ho Zeuss, mistr zvuku u mnoha významných metalových kapel dneška, jako jsou například Shadows Fall, Hatebreed, The Red Chord a další. Zpěvák a kytarista Max Cavalera se na produkci alba podílel také. Soulfly navíc přicházejí s novými a nečekanými prvky, jako například s hostujícím houslistou a spoluprací s dvěma metalovými veterány - Dezem Fafarou z Devildriver a Travisem Ryanem z formace Cattle Decapitation.

Ota Klempíř & Oskar Rósza: Špička

Foto: EMI

Nová alba

K práci na svém prvním sólovém albu přizval Ota Klempíř, jinak člen skupiny J.A.R. a básník, slovenského kolegu, muzikanta a skladatele Oskara Rószu. Vznikla tak zajímavá kolekce hiphopových šansonů, které vládne Klempířův text i přednes. Pod ním se nicméně velmi chytře rozpíná hudba, jež svou skromností a přitom vyzrálostí podporuje velmi zajímavou atmosféru alba.

Tato nahrávka je prvním českým albem, které bylo masterováno v legendárním studiu Bernie Grundman Mastering v Los Angeles samotným Brianem „Big Bassem“ Gardnerem, který má na „svědomí“ mastering projektů takových hvězd, jako jsou Eminem, Dr. Dre a další hvězdy světového hip-hopu.

WZRD: WZRD

Foto: Universal Music

Nová alba

Amerického muzikant a rapper Kid Cudi se dal dohromady s producentem a svým dlouhodobým spolupracovníkem Dot da Geniusem a vytvořili projekt WZRD. Jeho debutové album právě vychází a oproti nahrávkám, které vyšly pod Cudiho jménem, zní o něco rockověji. Sám Kid Cudi natočil kytary a bicí, jeho kolega se pak postaral o baskytaru, klávesy a perkuse.

Rebecca Ferguson: Heaven

Foto: Sony Music

Nová alba

Šestadvacetiletá liverpoolská rodačka Rebecca Ferguson zazářila v sedmé řadě britského X-Factoru v roce 2010. Hned její debutový singl Nothing Real But Love ji na podzim následujícího roku vynesl na 10. místo ostrovní singlové hitparády. O to víc se čekalo na její debutové album Heaven. Jakmile pak vyšlo, britský tisk komplimenty rozhodně nešetřil. Zavěštil zpěvačce velkou budoucnost a uvěřil, že se nahrávka dotkne řady spokojených posluchačů.

Loreena McKennitt: Troubadours On The Rhine

Foto: Universal Music

Nová alba

Loreena McKennitt, kanadská skladatelka, harfistka, zpěvačka a klavíristka, je jednou z nejvýznamnějších světových interpretek world music. Její směs keltské a středovýchodní hudby je romanticky tajemná a její soprán považují mnozí za fascinující. McKennitt prodala ve světě více než třináct miliónů alb. Její nové album bylo natočeno v německé rozhlasové stanici SWR1 v průběhu roku 2010 a zachycuje zpěvačku v komorním představení, při němž je doprovázena pouze Brianem Hughesem (kytara) a Caroline Lavelle (violoncello).

Dry The River: Swallow Bed

Foto: Sony Music

Nová alba

O této britské kapele tento rok ještě zřejmě uslyšíme. BBC Sound ji jmenoval mezi patnáct vycházejících hvězd pro rok 2012, časopis Q ji nominoval na seznam kapel, které se letos vyplatí rozhodně sledovat, a v časopise GQ se objevila na desátém místě v anketě 100 nejlepších aktuálních záležitostí na světě. Sama formace, slovy zpěváka a skladatele Petera Liddlea, popisuje svou hudbu jako „funky gospel, který hraje punková kapela“. Odborným tiskem bývá nejčastěji přirovnáváni k Mumford & Sons, Fleet Floxes či Noah and The Wale.

Xiu Xiu: Always

Foto: V2

Nová alba

Představitel americké nezávislé scény, experimentálně noise-rockový projekt Xiu Xiu vydává svou již osmou studiovou desku. Jde o druhou, na které Stewarta doprovází nezapomenutelná Angela Seo (která v roce 2009 vystřídala Caralee McElroy). Xiu Xiu představí album naživo i v Praze 18. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám