Hlavní obsah

Plnokrevná crazy komedie U pokladny stál

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perlící Vlasta Burian, kráska Adina Mandlová, Jaroslav Marvan, Marie Blažková, Čeněk Šlégl, Václav Trégl… Dodnes obdivované hvězdy v komunální filmové satiře (psal se rok 1939) Karla Lamače U pokladny stál. Nikolaj Penev se pokusil všechny srandičky přenést na jeviště Městského divadla v Mostě.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jiří Kraus (ředitel zdravotní pojišťovny Richard Pěna) a Martina Šimíčková ( jeho sekretářka a milenka Věra Hronová)

Článek

Na rozdíl od jiných pěšin od filmu k divadlu to nebylo tak obtížné. Předlohou k Lamačově komedii se slavným Burianovým skečem Balada o deliriu tremens stala se totiž divadelní hra Jiřího Vernera, chirurga Vinohradské nemocnice. Byrokracii a praktiky zneužívání nemocenských pokladen obstojně znal.

Zamotaná historie hříchů

V první části U pokladny stál se všechno točí kolem invaze klíšťat. Ošetřovatel Kryštof Rozruch (Radim Madeja, chválabohu ani trochu se nesnaží napodobovat krále komiků), oběť klíštěte a nemocenské byrokracie, vyjednává jak se zbavit cizopasníka a finanční krytí té zdravotní nehody s úředníkem Patočkou (Miroslav Večerka).

Vyhlášky a úsporná opatření prosazuje i trotloidní ředitel řekněme dnešní VZP Richard Pěna (Jiří Kraus) stíhaný bombarďákem, manželkou Květou (Ivana Zajáčková) a slastně úpící v náručí sekretářky Věry Hornové (Martina Šimčíková). A to ještě Pěnova dcera Heda (Karolína Lišková) tají milostný vztah s nerovným partnerem, manekýnským houmelesákem Leonem Markem (Lukáš Rous), ve skutečnosti ovšem primářem, který ušlechtile chce, aby se Heda zamilovala do člověka, ne do dobře situovaného muže.

Zápletek není nikdy dost: Za primáře Marka se vydává Rozruch, který chce z pojišťovny vymámit ozdravný lázeňský pobyt pro příležitostný mužský sbor s dirigentem (Stanislav Oubram) a sólisty (Otto Liška a Bohuslav Patzelt). Ve druhé části se všichni potkávají v lázních. Doslova. Totiž i v bazénu.

Osvěta místo pointy

Nikolaj Penev se krásně vyhoupnul nad předlohu i film. Situační komedie se mění v plnokrevnou crazy, tedy v bláznivou blbinu. Bazén je středem světa. Milenka se potkává s manželkou, nepravý primář Marek s pravým… K tomu všemu krásně pěje Rozruchův sbor bláznů. Komedie pokračuje i pod hladinou a lidi se baví.

Režisér všechno vymyslel legračně, i když hrdiny klátí zánět mozkových blan. Kdo by to ale bral vážně! Ale přece. Objednal jsem se na očkování. Právě teď je ten pravý čas. No jo, když ale Burian u pokladny prášil, hradila léčbu pojišťovna, dnes platíme klíšťatům sami. Kde vzít prachy?! Na chvíli si zhasli už před dvaceti lety.

Městské divadlo v Mostě - Jiří Verner: U pokladny stál. Úprava a režie Nikolaj Penev, dramaturgie Michal Pětík, scéna Petr Kastner, kostýmy Romana Tůmová, hudební spolupráce Tomáš Alferi, pohybová spolupráce Jan Veselý. Premiéra 17. prosince 2010, psáno z reprízy 6. března 2012.

Celkové hodnocení 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám