Hlavní obsah

Hudebníci se soudí s vydavateli, kteří inkasují až 95 % zisků z prodaných mp3

Novinky, Stanislav Dvořák

Zahraniční rockové a popové hvězdy se stále více soudí s vydavateli. Fanoušci, kteří si myslí, že legálním stahováním pomáhají kapelám, možná ani netuší, že až 95 % zisků si nechávají firmy. Uvedl to americký list The Hollywood Reporter.

Článek

Eminem, The Allman Brothers, The Youngbloods - to jsou jen některá jména, která v posledních letech zažalovala své vydavatele. Koncept, kdy z internetového prodeje nemají téměř nic, se jim nezdá spravedlivý.

Společnost Sony BMG je prý nyní po dlouhých dohadech přece jen ochotna něco zaplatit. Podle předběžné dohody by mohla uvolnit 8 miliónů dolarů, většinu pro interprety, kteří mají alespoň 28 500 prodaných položek na iTunes. Dva a půl miliónu si ale nechají právníci.

Mnozí starší hudebníci uzavírali smlouvy v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy neměli ani ponětí o internetu a mp3. Proto neobsahují žádné tabulky pro zisk z legálního stahování a nikdo jim nezaručí, že vůbec něco dostanou.

Žalobci se domnívají, že by měli autoři dostávat přes 30 procent zisku, firmy by nejraději platily sotva pět. Vzhledem k nízkým nákladům na internetový prodej by to mělo být více než z prodeje CD, hudební průmysl se ale nachází ve vleklé krizi a hlídá si každý cent.

Kolik se legálně stáhne v ČR? Nevíme  

V Americe a Evropě prodej originálních CD a DVD stále pomalu klesá. Prodej individuálních tracků na internetu sice v USA předloni vzrostl o jedno procento, to ale průmysl nezachrání. Zatímco prodej CD spadl o téměř dvacet procent, digitální alba šla nahoru o 13 procent, což znamená, že se jich prodalo asi 86 miliónů.

Čeští vydavatelé celkový počet prodaných kusů CD neuvádějí, většinou se mediálně prezentuje jen nejprodávanější deska roku. Konkrétní přesná čísla se nedozvíte ani od internetových prodejců. Internetový prodej se navíc těžko sčítá, protože řada lidí používá paušály.

Reklama

Výběr článků

Načítám