Hlavní obsah

V Brněnském divadle zářily petrohradské Děti slunce

Právo, Jiří P. Kříž

I stárnoucí brněnská avantgarda přichází na to, že udržovat kontakty s polskými nebo ruskými divadelními soubory může být přínosné. Ostatně projekt Karavan Mira fungoval ještě za normalizace. Strážci normalizace vyklidili pozice, když se cesty divadelníků Evropou zúčastnily i sovětské soubory.

Foto: Jiří P. Kříž , Právo

Jevgenij Leonov-Gladyšev (Pavel Protasov) a Světlana Ščedrina (Líza Protasovová).

Článek

To mi běželo hlavou, když jsem s publikem ve středu v Huse na provázku vytleskával Děti slunce Maxima Gorkého v nastudování petrohradského Divadla na Vasiljevském. Rusové oplatili Centru experimentálního divadla loňskou návštěvu. Morávkovi Brňané tehdy excelovali u Zimního paláce s Baladou pro banditu.

Pro úterní a středeční „Ruskou čtverylku“ režiséra Vladimíra Tumanova platí jediné možné hodnotící slovo: sukces. Však také v inscenaci, která v Rusku měla premiéru před rokem, hrají tři národní a tři zasloužilí umělci a umělkyně.

Foto: Jiří P. Kříž , Právo

Světlana Ščedrina (Líza Protasovová), nad ní Jelena Rachlenková (Chůva) a Taťjana Kalašniková (Melánie Čepurná).

O Dětech slunce se říká, že jsou nejčechovovštější Gorkého hrou. Ano, sní se v nich o volnosti práce, o příští svobodě, lásky je v nich k uzoufání, ale když se má konečně aspoň jedna naplnit, končí sebevraždou. Hodně se v Rusku o práci jen mluví dodnes. U Maxima ale přece jen revolučně poblouzněněji než u Antona Pavloviče.

Děti slunce završují jeho první tvůrčí období – napsal je po Měšťácích a Na dně, paradoxně v carském vězení Petropavlovské pevnosti, kde si odpykával trest za proklamaci po tzv. krvavé neděli 9. ledna 1905.

Foto: Jiří P. Kříž , Právo

Světlana Ščedrina jako Líza Protasovová, nejlyričtější postava Dětí slunce.

Ano, v celách samoděržaví se mohlo i psát, političtí vězni v nich byli prominentní. Stalin s nimi zatočil jinak, to už ale také Gorkij duchovně oslepl…

Hlavní postavou příběhu je prací posedlý chemik Pavel Protasov, kterému mezi prsty unikají osobní konflikty a tragédie milostné i životní v jeho rozvětvené rodině.

Je skoro vždycky radost vychutnávat si ruské emocemi nabité herectví. Do paměti se vštípí zejména Světlana Ščedrina v roli Protasovovy sestry Lizy, Natalia Kutasová coby jeho žena Jelena, Jekatěrina Rjabová jako pokojská Fíma, Taťjana Kalašniková jako Melánie milující Protasova…

Foto: Jiří P. Kříž , Právo

Jurij Ickov (lékař Boris Čepurnoj) a Světlana Ščedrina (Líza Protasovová).

Určitě nejlepším v Dětech slunce je ale výkon Jurije Ickova v roli jejího bratra, lékaře Borise Čepurnoje.

Vystoupení divadla z Pítěru je prvním cizozemským zážitkem roku 2012.

Celkové hodnocení 95 %

Maxim Gorkij: Děti slunce (Ruská čtverylka)

Režie Vladimír Tumanov, hudba Viktor Volna.

Premiéra 25. února 2011 v Divadle na Vasiljevském Sankt Petěrburk (Rusko), v Česku uvedeno 6. a 7. března 2012 v Divadle Husa na provázku Brno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám