Hlavní obsah

Oceněná Poupata jdou znovu do kin, před Vánocemi si jich lidé nevšimli

Novinky, Stanislav Dvořák

České drama Poupata Zdeňka Jiráského získalo čtyři České lvy (cenu pro nejlepší film, nejlepší režii, nejlepší kameru a nejlepší herecký výkon v hlavní roli). Distributor se proto rozhodl k výjimečnému kroku a nasadil film do kin podruhé.

Článek

Film měl premiéru loni před Vánocemi a návštěvnost byla poměrně slabá. Nyní už půjde do kin ověnčen jak Českými lvy, tak cenami české filmové kritiky.

V Praze bude uveden od 8. 3. v CineStar Anděl (minimálně na jeden týden), diváci ho mohou vidět i v Biu Oko (7. 3.) a kinu Mat (17. – 18. 3.). Ve druhé polovině března Poupata nasadí i kino Světozor.

Z mimopražských kin je zatím potvrzeno uvedení v Olomouci (kino Metropol) 12., 14. a 15. 3., v Jablonci 6. 3., v Uherském Hradišti 7. 3., Náchodě 12. 3., Jičíně 13.3, Kopřivnici 12. 3. a v Kolíně 26.3. Další kina a termíny uvedení ještě přibudou.

Jiráský v Poupatech vypráví příběh o rozpadající se rodině, o závislosti na automatech a beznadějných, směšných láskách příliš mladých aktérů. Otec rodiny Jarda je dobrák a slaboch, který už na všechno kašle, neumí bojovat se závislostí a dostává jednu ránu za druhou. I jeho dcera se dostala do bezvýchodné situace, je těhotná, bez vzdělání, bez budoucnosti. Syn se zase naivně zamilovává do úplně nevhodných žen.

Recenze shodně chválily herecké výkony, zejména pak Vladimíra Javorského, který ztvárnil vyhaslého muže, jenž se ukrývá před realitou ve světě lodiček stavěných v lahvi.

Z jeho pohybů i hlasu vyčteme zbabraný život, nedostatek sil a úspory prohrané v automatech. Marika Šoposká vystihla zmatenost osmnáctileté dívky a Aneta Krejčíková zase věrně a humorně ztvárnila protřelou striptérku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám