Hlavní obsah

Nezávislá CD: BraAgas, Svěrák i Kelti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři dámy a jeden muž se zálibou ve world music tvoří skupinu BraAgas, která vydává už čtvrtou desku. Zdeněk Svěrák načetl další povídky na CD, a to není zdaleka vše z aktuální nabídky menších českých vydavatelů.

Foto: Braagas

BraAgas

Článek

Nové album BraAgas je energičtější než předchozí deska Tapas (získala Anděla v žánrové kategorii World music), což je i důsledek personálních změn, kdy z původně dámského kvartetu se nakonec stal smíšený kvintet. Album obsahuje více rychlejších písniček a inspirovalo se v lidových písních z Ibérie a Balkánu.

Mužský prvek v kapele si pochvaluje Kateřina Göttlichová, vůdčí osobnost kapely BraAgas: „…myslím, že to kapelu hodně posunulo. Vždycky jsem se snažila, aby BraAgas byly něco víc, než ukníkané dívčí kvarteto, teprve s basou to však získalo ten správný rozměr.

Ale nejen nová sestava nás přiměla k natočení další desky. Tentokrát jsme měli už dost nových písní, které jsme hráli na koncertech, přidali jsme pár novinek a zavřeli se do studia. Také se na desce objeví dvě písně, které jsem si do BraAgas přinesla z předchozí kapely, ale v nových zajímavých remixech.“ Výsledkem je album, které nemá ambice se proti předchozí úspěšné nahrávce Tapas vymezovat, spíš volně navazuje, a to hlavně v těch svižnějších polohách kapely.

Zdeněk Svěrák: Nové povídky

Na co Zdeněk Svěrák sáhne, to se proměňuje ve zlato. Nové povídky přinesly svému autorovi ocenění za nejprodávanější knihu Český bestseller 2011. Nové povídky navazují na čtyři roky starou sbírku Povídky, která se po svém vydání stala jednou z nejprodávanějších knih roku.

Audiokniha Nové povídky Zdeňka Svěráka pro klasický obchod vychází 9. března na dvou CD a obsahuje šest povídek z devíti. Zároveň v digitálních servisech bude nahrávka nabídnuta pod názvem Nové povídky – komplet, kde bude k dispozici všech devět příběhů, tak jak vyšly v knize.

Vypravěčem je sám autor, jen jednu povídku nazvanou Nákup čte Daniela Kolářová. Metodu, s níž Svěrák pracuje při tvorbě svých příběhů, přirovnává k situaci, kdy najde pecku a domýšlí si kolem ní třešeň, nebo švestku. „Vracím tak dávno snědenému ovoci dužinu a šťávu,“ dodává.

Stanislav Barek: Minimální naděje

Kytarista Stanislav Barek vydal CD s ragtimy, ale také skladbami, které hraje se skupinou Njorek nebo Marthou Elefteriadu a skupinou Arionas. Na CD hostují Jaroslav Nejezchleba - violoncello, Adib Ghali - kytara, Norbi Kovács - kytara, Martha Elefteriadu - zpěv, Michal Müller - citera a Shahab Tolouie - kytara a Jim Snodgrass -

perkuse.

Keltské mýty a báje

Příběhy z úsvitu dějin načetli na CD Miroslav Táborský a Miroslav Javorský. Keltové jsou legendami opředeným, tajemným a záhadným evropským národem. K jejich historii, tradicím a hudbě se hlásíme i u nás. Keltské příběhy spisovatele Vladimíra Hulpacha rámují typické keltské melodie.

Reklama

Výběr článků

Načítám