Hlavní obsah

Zemřel klasický rocker Ronnie Montrose, který inspiroval i Iron Maiden

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 64 let zemřel o víkendu kytarista Ronnie Montrose, který zažil své hvězdné chvíle v éře syrového rocku sedmdesátých let a inspiroval mnohé mladší kapely.

Foto: Profimedia.cz

Ronnie Montrose (vpravo) s Mitchellem Froomem

Článek

Mezi rockovou elitu pronikl rodák z Denveru v roce 1971, když si ho vzal do skupiny Van Morrison a vydali album Tupelo Honey. Montrose přispěl i na desky Herbie Hancocka, Edgara Wintera a dalších.

Vlastní skupinu Montrose zformoval v roce 1973 s později slavným zpěvákem Sammy Hagarem. Za výrazný příspěvek do rockové historie je považován hlavně debut Montrose, na němž najdete přímočaré hity Rock the Nation, Space Station #5 nebo Rock Candy. Skupina Montrose bývá některými kritiky považována za jednu z nejpodceňovanějších.

Slavnější metaloví veteráni Iron Maiden hráli coververze některých jejich věcí (I've Got the Fire a Space Station #5) a Van Halen, kde pak zpíval Sammy Hagar, si zase oblíbili skladby Rock Candy a Make It Last.

V osmdesátých letech kytarista založil ještě skupinu Gamma a vydal několik desek i sólově. V roce 1997 se znovu sešla původní sestava Montrose s Hagarem a párkrát spolu vystoupili.

Reklama

Výběr článků

Načítám