Hlavní obsah

Andělé vstupují do třetí dekády, favoritem je Klus

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos tomu bude 21 let, co se v Praze začaly udělovat ceny Akademie populární hudby. Názvy i počty kategorií se měnily, ale v podstatě byla na Andělech od počátku znát snaha přiblížit se americkému vzoru (Grammy). Na čtvrtečním vyhlášení cen (8.3.) má nejvíce šancí písničkář Tomáš Klus s albem Racek.

Marta Jandová

 
Článek

Klus obdržel celkem pět nominací (zpěvák, album, skladba, videoklip a žánrová cena folk & country). Kdyby místo akademiků rozhodovali čtenáři Novinek, zřejmě by už ceny dávno měl. V anketách, které byly ukončeny v úterý, písničkáři naklikali nejvíce hlasů v kategoriích skladba, album a zpěvák roku.

Tři nominace mají Tata Bojs za album Ležatá osmička (skupina, album a videoklip) a dvě Mandrage, zpěvačky Tonya Graves a Lenka Dusilová a Václav Neckář se skupinou Umakart.

Vyhlášení Andělů bude z pražské Incheba Arény 8. března od 21 hodin přenášet ČT1. Moderuje zpěvačka Marta Jandová.

Již v pátek byly rozdány žánrové ceny Anděl. Dvě získal projekt Floex - album Zorya si připsalo body v kategoriích elektronická hudba a alternativní scéna. V hip-hopu se dočkali ocenění Prago Union, v kategorii folk & country skupina Druhá tráva (album Marcipán z Toleda), v jazzu a blues Vertigo s albem Metamorphosis. Zuzana Lapčíková Kvintet se prosadil ve world music s albem Rozchody, Coco Jammin Production ve ska a reggae s deskou Sklizeň a Heiden v hard & heavy s CD Dolores.

Hudební ceny se u nás začaly udělovat v roce 1991. Tehdy ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. Další ročníky už byly jen české. V letech 1992-96 se cenám začalo říkat české Gramy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak se od roku 1997 udělují sošky Andělů, jejichž autorem je Jaroslav Róna.

Reklama

Související články

ANKETA: Udělte Anděla své skupině roku

Již 8. března budou rozdány české hudební ceny Anděl. Čtenáři Novinek mohou udělit své vlastí Anděly v sérii anket, které budou probíhat celý týden. V prvním...

ANKETA: Udělte Anděla své zpěvačce roku

Již 8. března budou rozdány české hudební ceny Anděl. Čtenáři Novinek mohou udělit své vlastí Anděly v sérii anket, které budou probíhat celý týden. V třetím...

ANKETA: Udělte Anděla svému objevu roku

Již 8. března budou rozdány české hudební ceny Anděl. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly v sérii anket, které budou probíhat celý týden. Ve čtvrtém díle...

Výběr článků

Načítám