Hlavní obsah

Depardieu přijede do Chotěšova, čekají na něj mučidla

– Chotěšov
Právo, Patrik Biskup

Klášter v Chotěšově na Plzeňsku se na několik dnů promění v mučírnu, kotelnu a soudní síň. V interiérech národní kulturní památky bude podle svého scénáře točit francouzský režisér Jean-Pierre Ameris scény historického filmu podle novely Victora Huga L'Homme Qui Rit, neboli Muž, který se směje. V hlavní roli - Gerárd Depardieu.

Foto: Profimedia.cz

Gérard Depardieu

Článek

Francouzskou filmovou hvězdu tak mohou místní lidé při troše štěstí spatřit tváří v tvář. Někteří si už kvůli tomu vzali dovolenou.

„Přípravné práce už probíhají týden. Technici z filmového štábu stavějí kulisy. Samotné natáčení by mělo probíhat od pondělí do středy. Pan Depardieu by tady měl být jeden z těchto dnů,“ řekl Právu místostarosta Chotěšova Luděk Rosenberger.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Jedna ze scén s Gérardem Depardiem se bude točit v mučírně, kterou kulisáci stavějí v sklepení chotěšovského kláštera.

Za natáčení 60 tisíc

Natáčení v Čechách zajišťuje pražská produkční společnost. „Francouzským partnerům nabídla Chotěšov jako vhodný objekt, jelikož už v minulosti ho pro filmování využívala,“ pokračoval místostarosta.

Hlavní scénou bude sklepení, kde už se instalují dobové mučicí nástroje. „V chodbě bude zřízena kotelna a v kapitulní síni konventu zasedne soudní tribunál,“ upřesnil Rosenberger.

Tím, že klášter má statut kulturní památky, museli všechny zásahy při výstavbě kulis schvalovat památkáři. „Dávali svolení například k zašpinění zdi ve filmové kotelně,“ uvedl místostarosta.

Za pronájem zaplatí filmaři do obecní kasy šedesát tisíc korun. „Peníze zase obratem pošleme zpátky do kláštera na další opravy,“ dodal Rosenberger.

Chotěšov v pohotovosti

Zpráva o Depardieuově přítomnosti se obcí rozšířila rychlostí blesku. V místní hospodě se o ničem jiném nemluví. „No jasně že bych ho chtěl vidět na vlastní oči. Budu číhat u kláštera, a když se mi poštěstí, dám mu jednu lahvinku z mojí domácí vinotéky,“ řekl se šibalským úsměvem jeden ze štamgastů.

Šance, že by si některý s místních lidí zahrál po boku slavného herce, ale není. „Žádný konkurz na komparzisty se v obci nekonal. Myslím, že produkce si je přiveze s sebou,“ uzavřel místostarosta.

Ve filmu podle předlohy románu Victora Huga hraje Depardieu potulného komedianta Ursuse, který se stal ochráncem dvanáctiletého chlapce. Tomu po smrti rodičů na rozkaz krále znetvořili obličej do výrazu věčného úsměvu, protože byl nepohodlným synem významného šlechtice.

Depardieu už na Plzeňsku v minulosti jednou natáčel, a to před 12 lety seriál Bídníci v plaském klášteře. Hercova popularita začala nyní opět strmě stoupat poté, co obdržel nabídku hlavní role připravovaného filmu o sexuálních aférách bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám