Hlavní obsah

Stravinského opera bude událostí sezóny

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě zažije ve čtvrtek vrcholnou událost letošní operní sezóny. Uvede premiéru nového nastudování velkého hudebního klenotu minulého století - opery Igora Stravinského Život prostopášníka.

Foto: NDM

Snímek z generální zkoušky nové inscenace opery Život prostopášníka

Článek

Připravovaná inscenace láká diváky mimo jiné na hvězdné obsazení. Operu, která se v květnu stane i ozdobou hudebního festivalu Pražské jaro, uvedou v Ostravě jako první tuzemské divadlo v anglickém originále s českými titulky.

„V roli prostopášného Toma Rakewella se v Národním divadle moravskoslezském poprvé představí americký tenorista mexického původu Jorge Garza, který absolvoval prestižní Juilliard School v New Yorku, kde studoval například u režiséra Franka Corsara a maestra Zubina Mehty. V posledních několika letech působil zejména v řadě amerických divadel, jeho umění ale již mohli ocenit také diváci v Evropě,“ uvedla mluvčí divadla Kateřina Ondřejková.

V roli Nicka Shadowa bude pak v Národním divadle moravskoslezském poprvé hostovat vynikající německý barytonista Ulf Paulsen.

V režii Jiřího Nekvasila

Režie opery se ujal ředitel divadla Jiří Nekvasil, který je podepsán také pod loňskou úspěšnou inscenací opery Paula Hindemitha Cardillac. „Život prostopášníka je pozoruhodné mnohovrstevnaté a navíc velmi aktuální dílo. Stravinského neoklasicistní hudební jazyk se v hlavní inspiraci obrací k vrcholným dílům hudby W. A. Mozarta,“ tvrdí Jiří Nekvasil.

Opera je podle něj moralita o tom, že zahálka a snaha o bezpracně nabyté bohatství a bezstarostný život spojený s rychlým zbohatnutím je cestou do pekel. V dalších rolích se mohou diváci těšit například na Janu Šrejma Kačírkovou, Yvonu Škvárovou nebo Eriku Šporerovou a další špičkové umělce.

Roli Jorgeho Garzy bude alternovat sólista opery Národního divadla v Praze Jaroslav Březina. „V roli Anne Trulove vystoupí rovněž německá sopranistka Nicola Proksch, která získala cenu Národního divadla moravskoslezského na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka divadla v Karlových Varech v roce 2010. Cenou je právě nastudování této role,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám