Hlavní obsah

Český lev rozhodne v sobotu večer

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 3. března rozdá Český lev další ocenění domácím filmařům. Akademie, jejímž ředitelem je Petr Vachler, uděluje skleněné sošky lvů již devatenáct let.

Článek

Český lev, udílený od roku 1993, je cenou České filmové a televizní akademie, která se skládá převážně z filmařů a herců. Není tedy cenou filmové kritiky. Sošky se předávají tradičně v pražské Lucerně začátkem března.

Za sezónu 2011 posbíralo nejvíce nominací (dvanáct) Odcházení Václava Havla a Poupata Zdeňka Jiráského (deset). Osm nominací měly filmy Nevinnost Jana Hřebejka a Alois Nebel Tomáše Luňáka a šest snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu.

Z dokumentárních filmů bylo nominováno Divadlo Svoboda Jakuba Hejny, Nickyho rodina Mateje Mináče, Pod sluncem tma Martina Marečka, Trafačka - Chrám svobody Saši Dlouhého a Romana Vávry a Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka.

Zvláštní cena pro Somra

Josefu Somrovi bude v sobotu udělena cena za mimořádný přínos české kinematografii. Diváci si ho mohou pamatovat zejména z legendárních Ostře sledovaných vlaků, z adaptace Kunderova Žertu nebo z novějších filmů O rodičích a dětech či U mě dobrý.

Foto: Foto archiv, Právo

Josef Somr

Cena za nejlepší zahraniční film letos putuje k dramatu Králova řeč režiséra Toma Hoopera.

Moderuje Lucie Bílá

Čtrnáctinásobná Česká slavice Lucie Bílá se ujme role moderátorky a režisérem večera bude tradičně Petr Vachler.

"Na samotný večer se těším. Nehodlám exhibovat, ani bavit lidi hloupými vtípky, chci tomu večeru sloužit se vší pokorou k těm, kteří si půjdou pro ceny," uvedla zpěvačka.

Přímé přenosy jsou podle ní velmi náročná disciplína, ale také mají své kouzlo. Stávají se na nich nečekané věci, které je třeba zvládnout. Také připomněla, že pořád čeká na svou velkou filmovou roli a vyzvala režiséry, aby se "nebáli a pořádně ji čapli za pačesy".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám