Hlavní obsah

Pražská skupina Curlies: Punk a dudy k sobě sedí

Právo, Jaroslav Špulák

Hudební skupina Curlies vystoupí na předávání žánrových cen Anděl tento pátek. "Skládáme nové věci a na přelomu dubna a května půjdeme do plzeňského studia nahrávat. Vznikne první album, které pokřtíme 15. června v pražském Rock Café. No a v létě bychom chtěli hrát na festivalech," řekl v rozhovoru pro Právo kytarista skupiny Marek Bláha.

Foto: Archiv kapely

Curlies vystoupí v pátek na předávání žánrových cen Anděl v pražském Paláci Akropolis a poté spolu s The Colorblinds zahrají na afterparty ceremoniálu.

Článek

Klíčovou roli ve zvuku Curlies hrají dudy. Jak jste k nim přišli?

Michal Straka (dudy, zpěv): Učit jsem se na ně začal v roce 2007. To už jsme měli kapelu Curlies, která hrála v klasickém složení, tedy dvě kytary, baskytara, bicí.

Postupně se ale ty dudy do písniček přidávaly. Loni jsem pak opustil post kytaristy a stal se dudákem na plný úvazek.

Funguje to?

Dudy mají jenom devět tónů, takže když skládáme písničky, máme omezený počet akordů, které můžeme použít. V písničkách to pak třeba působí trochu stereotypně, což je nevýhoda.

Dvacet cédéček nahraných s tímhle nástrojem by asi nebylo k uposlouchání. Snažíme se proto měnit nálady skladeb, dbát na jejich pestrost.

Jakým způsobem?

Lukáš Let (bicí): V poslední době se třeba snažíme posunovat i žánrově. Vycházíme sice nadále z punkrocku, ale naše novější písničky jsou načichlé s hip-hopem, country a dokonce i popem.

Straka: Punk, který asi na rockové scéně využívá dudy nejčastěji, je ale velice energický, stejně jako dudy. Sedí to k sobě.

Kapel, které na české scéně používají dudy, moc není. Považujete to za výhodu?

Marek Vít (baskytara): Podle mě je to dvojsečné. Na jednu stranu hudba, ve které jsou použity dudy, lidi hned chytne a baví. Na druhou stranu lidi těch pár kapel rádi srovnávají a mají tendenci házet je do jednoho pytle. Několikrát jsem už pouštěl kamarádům naše nahrávky a oni po dvou skladbách řekli, že jsme jako Pipes And Pints, což je kapela, která dudy také používá. Naše muzika je přitom dost jiná.

Let: Zpíváme česky, což považuju za naše velké plus. Lidé nám rozumějí hned a okamžitě s námi mohou zpívat. Naše texty totiž nejsou složité a korespondují s energickou hudbou, kterou se snažíme dělat.

Straka: Problém je, když se na jednom festivalu sejdou dvě kapely s dudama. Jedna jde okamžitě ze hry, protože je toho moc. Nedávno jsme měli mít vystoupení na jednom festivalu, ale pořadatelé na něj na poslední chvíli pozvali Pipes And Pints a na to konto nás vyškrtli. Nechtěli prý dvě stejné kapely.

Co vás čeká v nejbližší době?

Marek Bláha (kytara): Skládáme nové věci a na přelomu dubna a května půjdeme do plzeňského studia nahrávat. Vznikne první album, které pokřtíme 15. června v pražském Rock Café. No a v létě bychom chtěli hrát na festivalech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám