Hlavní obsah

Dokonaná e-mailová láska v knize novináře Daniela Glattauera

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leo Leike a Emmi Rothnerová se sešli už v románu Dobrý proti severáku (2006, česky 2010) napsaném vídeňským novinářem Danielem Glattauerem. Jejich e-mailový vztah vznikl v okamžiku, když chtěla mladá žena, matka, manželka, zrušit předplatné lifestylového časopisu, ale oslovila sympatického „internetového“ partnera.

Foto: Archiv nakladatelství

Daniel Glattauer: Každá sedmá vlna

Článek

Moderní podoba epistulárního románu oslovila celý svět, dočkala se zpracování v podobě rozhlasové i divadelní hry a není divu, že po třech letech vyšel další díl. Jisté je, že dnes nemalé množství lidí nachází odvahu v anonymní podobě e-mailového vztahu, kdy se mohou vyjadřovat bez stylizace.

V tom je román současný. Leo se přiznává, že komunikaci s Emmi bral jako svého druhu deníkové záznamy, které nežádají odezvu, avšak přehlédl důležitou skutečnost. Žádné citové zaujetí vůči druhé osobě nemůže zůstat bez následků. V případě Lea a Emmi je to zaujetí oboustranné a v ženině případě vedlo ke krizi manželství.

Nalezení odvahy a maximální upřímnost

Glattauer, věrný pravdě života i literárního podání, nemohl pominout základní charakteristiku takového vztahu. Pro manželku a matku se citový vztah, byť je „jenom“ e-mailový, nemůže nepromítnout do reálného života. Nebylo proto jednoduché najít hodnověrné pokračování úvodního románu, což se děje právě prostřednictvím manželské krize Emmi i snahou Lea najít si jinou partnerku, v tomto případě Američanku „Pam“.

Cítí se podveden, když na další ze skutečných schůzek přivede Emmi syna Jonase, který je dospívajícím svědkem rodičovského odcizení a snaží se vše urovnat.

S výjimkou řady slovních výplní, což s sebou e-mailová korespondence i vyznání obou znovu se setkavších partnerů samozřejmě přináší, se Glattauerovi podařilo popsat příběh velké lásky. Plné odříkání, citových zmatků, přiznání partnerům i nalezení odvahy vytvořit vztah lidí, kteří si rozumějí, protože k sobě byli maximálně upřímní.

Hodnocení 85 %

Daniel Glattauer: Každá sedmá vlna

Host, přeložila Iva Kratochvílová,

261 stran, 269 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám