Hlavní obsah

Největší senzací jsou výstavy Karel Škréta a Jan Lucemburský

Právo, Peter Kováč

Diváci v České republice jasně preferují výstavy, které jim objevují významné kapitoly z dějin výtvarného umění. Rekordem loňského roku bylo 70 tisíc zájemců o dílo barokního malíře Karla Škréty, které v Praze představila Národní galerie.

Článek

Druhou nejúspěšnější expozicí byl loni Královský sňatek o době a kultuře českého krále Jana Lucemburského v pražském Domě U Zvonu. Časové vstupenky si tu zakoupilo 43 tisíc diváků. Podobnou výstavu o prvním českém králi z rodu Lucemburků dělalo v roce 2011 i Ostravské muzeum a přijelo se na ni podívat přes 24 tisíc diváků.

Rozsáhlou expozici o mecenášství Rožmberků v době gotiky a renesance ve Valdštejnské jízdárně vidělo 30 tisíc zájemců. Dobře si v návštěvnosti vede pražské Rudolfinum: loni tam výstavu Kontroverze o dějinách fotografie navštívilo téměř 28 tisíc diváků.

Návštěvníci preferují ověřené klasiky

Z moderního umění diváci preferují především ověřené klasiky. Výstavu moravského impresionisty Joži Uprky zhlédlo v Praze 35 tisíc návštěvníků, Alfonse Muchu v Domě umění v Ostravě vidělo přes 21 tisíc lidí a na bilanci impresionisty Václava Radimského se do výstavních prostor Galerie hlavního města Prahy přišlo podívat 23 tisíc návštěvníků.

Letos nás čeká velký projekt Europa Jagellonica v Kutné Hoře, který od května představí umělecké poklady na dvoře jagellonských panovníků. Možná právě tato výstava bude v roce 2012 rekordní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám