Hlavní obsah

V olomouckém divadle poprvé obžalovali Boha

Právo, Jiří P. Kříž

Cesta některých dramat na česká jeviště může být klopotná. Georges Neveux napal Žalobu proti neznámému v roce 1946. Již o rok později přeložil hru pro Jiřího Frejku, který v té době převzal Vinohradské divadlo v Praze, Karel Kraus.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Vendula Fialová v roli prostitutky Dory

Článek

Vzápětí ale zatměla Československo rudá křídla Vítězného února a komise vedená pověstným Zdeňkem Nejedlým, oč senilnějším, o to nebezpečnějším, hru o žalobě šesti nešťastníků proti Bohu nepustila na jeviště. To se podařilo až nyní. V Olomouci.

Život je zvrat

Pro Moravské divadlo objevil Krausův překlad Neveuxovy hry dramaturg Milan Šotek. Režie Žaloby proti neznámému se ujal zkušený slovenský tvůrce Ján Sládeček.

Žaloba je Neveuxovým kompromisem mezi jeho surrealistickou minulostí a realitou hrůzné poválečné situace, kterou zdecimovaná část světa právem začala považovat za důkaz boží neexistence. Příběh zasadil autor do Ruska ještě před první válkou a před revolučními zvraty.

Z dnešního pohledu je Žaloba kouskem tzv. měšťanského repertoáru. To prosím nemá být cejch pejorativní. Obsah toho slovního spojení naplňují scény Na Vinohradech, v Pardubicích, Mladé Boleslavi, Liberci, Olomouci...

Čtveřice ztroskotanců nikoli životních, nýbrž duchovních podává u guberniálního prokurátora žalobu na Boha, který neumí k obrazu svému řídit svět. Oni nevidí jiné východisko než odejít dobrovolně ze života a vinu Boha za ten čin zaregistrovat. Přidávají se k nim ještě další dva nešťastníci.

Proti sextetu odhodlaných stojí samolibý prokurátor, životní suverén. Teprve osudy nespokojenců s uspořádáním společnosti dokážou jeho sebevědomí postupně narušit, rozbít. V monolozích se osudová dramata postupně proměňují až v burleskní zvrat, zejména při sebezpytu prokurátora Karaula ve výkonu Josefa Bartoně.

Kousek k zápočtu

Herecké příležitosti využili také Václav Bahník (milionář), Jaroslav Krejčí (ředitel pojišťovny), Lenka Kočišová a Vojtěch Lipina (frustrovaný manželský pár), Vendula Fialová (těhotná prostitutka) a Vlasta Hartlová (babičká, které se utopil vnouček).

Paradoxně vede jejich osudová konfrontace s prokurátorem k obratu. Šestice nalézá z bezvýchodnosti cestu k pokusu pokračovat v žití v klidu a míru, úředník upadá při pohledu na sebe sama do beznaděje.

Olomouckým studentům teatrologie, kteří se Moravskému divadlu vyhýbají, by bez pokusu o rozbor této inscenace a určení její dnešní aktuálnosti neměli přiznat zápočet z historie poválečného dramatu.

Moravské divadlo Olomouc - Georges Neveux: Žaloba proti neznámému. Tragikomické zápolení o lidské štěstí. Překlad Karel Kraus. Režie Ján Sládeček, dramaturgie Milan Šotek, scéna Jaroslav Valek, kostýmy Eva Kleinová. Česká premiéra 24. února 2012.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám