Hlavní obsah

Nová alba: Ve znamení vzpomínek

Právo, Jaroslav Špulák

Hned tři vzpomínková, tedy víceméně výběrová alba, se objevují v tomto týdnu na hudebním trhu. Dvacet let oslavuje skupina Alkehol, dvacet let uběhlo od vydání skvělé desky amerických Spin Doctors a třicet let má brněnská legenda trampské písně Kamelot. K nim se samozřejmě přidávají i další.

Článek

Alkehol: 20 let na tahu

Foto: EMI

Nová alba

Pražská rocková skupina Alkehol letos slaví 20 let existence. K narozeninám sobě a svým fanouškům naděluje tuplák všech nejlepších kousků. Dvojalbum sestavila z největších hitů, které za dvě desetiletí natočila, a přidala dvě novinky.

Alkehol založili Ota Hereš a Petr „Kuna“ Buneš (tehdy kytaristé thrashmetalového Kryptoru). Místem, kde jejich tvorba z velké části „vznikala“, byla dejvická hospoda Na Slamníku (věnovali jí i jeden ze svých největších hitů). První album Alkehol vyšlo v červnu 1992. Na další tvorbě se již podíleli bubeník Melmus a basista Tonda Rauer, kteří doplnili stálou sestavu kapely, jež se od té doby nezměnila. Tentýž podzim Alkehol odehrál svůj první koncert, a to jako předskokan Kabátu. Na debutové album úspěšně navázalo i album druhé „S úsměvem se pije líp“, po kterém skupina odehrála své první velké turné, v rámci kterého mj. vyprodala Lucernu.

Cher Lloyd: Sticks & Stones

Foto: Sony Music

Nová alba

Debutové album britské zpěvačky a rapperky Cher Lloydové vyšlo oficiálně v Británii již v listopadu loňského roku. Vzhledem k velkému úspěchu vychází nyní i celoevropsky. Titulní singl nazvaný Swagger Jagger se vyšplhal na první místo hitparády UK Single Chart a prodalo se ho více než 200 tisíc kopií. S albem finalistce sedmé řady X-Factoru pomáhali skladatelka Autumn Rowe a producent RedOne (Jennifer Lopez, Pitbull, Enrique Iglesias).

Madera: Jardín Amurallado

Foto: Madera

Nová alba

Madera je španělsky dřevo. Madera je ovšem také hudební těleso, v jehož čele stojí kolumbijský zpěvák Ivan Gutiérrez. Z minulých let je známý především ze spolupráce s již zesnulou zpěvačkou Zuzanou Navarovou.

Před devíti lety založil právě Maderu a v roce 2005 s ní vydal první album. Jelikož stálo zato a soubor přežil do dalších let, na sklonku loňského roku vyšla kolekce druhá, nazvaná Jardín Amurallado (Zahrada za zdí).

I na ní je patrné, že pevným základem tvorby kapely latinsko-americká hudba, kterou je přirozeně vybavený autor Gutiérrez. Evidentně se ovšem nechal ovlivnit i jinými hudebními proudu, těmi více globálními. Proto nelze nahrávku brát jako stylově zakleslou v jediném hudebním místě.

Slyšitelné jsou názvuky folku, evropské popové vlivy jsou patrné zejména v poměrně jasných melodiích a není ani divu, že například rytmika vytváří na mnoha místech až rockové zdivo, základ nejpevnější. Rockový přístup je na albu v podstatě nejvyšší podporou muziky z jihu.

Album Jardín Amurallado spojuje hudební světy. Není třeba je znát z osobní zkušenosti, aby posluchači jednoznačně nabídly spršku zajímavých skladeb, které se liší jak melodikou, tak náladou.

Na bicí na desce hraje David Landštof (Lenka Dusilová, Xindl X), na baskytaru Tadeáš Mesany (Šum Svistu, Ecstady Of St. Theresa) a na akordeon a klávesy Ondřej Kabrna (Jana Koubková, Luboš Andršt). Zbylých nástrojů se ujali zástupci mladé české jazzové generace: saxofonista Marcel Bárta či kontrabasista Tomáš Liška. V některých písních posluchači navíc uslyší harfu Ivany Pokorné či smyčcový kvartet Lamborghini.

Kolekce nepřináší žádné zásadní hudební posuny, o to jí ostatně ani nešlo. Je ale veskrze příjemná, což není zase tak málo.

BraAgas: Fuerte

Foto: Indies Scope

Nová alba

Fuerte je čtvrté řadové album kapely BraAgas. Je energičtější než předchozí deska Tapas, za kterou kapela získala ocenění Anděl 2009 v žánrové kategorii World music. Je to nepochybně i důsledek personálních změn. Z původně dámského kvartetu se nakonec sestava ustálila na aktuální 4+1, kdy dámy stále mají přesilovku. Už z názvu Fuerte (španělsky „silný“) lze vycítit změnu oproti předchozím nahrávkám, album totiž obsahuje více rychlejších, až skoro tanečních písniček. Samozřejmě stále se jedná o tvorbu typickou pro BraAgas, výběr lidových písní z Iberie či Balkánu, krajiny, jejichž lidové písně BraAgas tak rádi aranžují.

Chairlift: Something

Foto: Sony Music

Nová alba

Caroline Polachek a Patrick Wimberly, jinak americké elektropopové duo Chairlift, na nových písních pracovali více než osmnáct měsíců, a to mezi lety 2010 a 2011. Album se natáčelo v New Yorku a Londýně pod dohledem producenta Dana Careyho (pracoval v minulosti například s Kylie Minogue, Franz Ferdinand či Hot Chip). Výsledné dílko nazvané Something navazuje na úspěšné album Does You Inspire You z roku 2008.

Spin Doctors: Pocket Full Of Kryptonite (20th Anniversary)

Foto: Sony Music

Nová alba

20. srpna loňského roku uběhlo přesně dvacet let od vydání úspěšného alba Pocket Full Of Kryptonite amerických Spin Doctors. Z něho mimo jiné vzešel světový megahit Two Princes. Dílko bylo posléze nominováno na American Music Award jako nejlepší poprockové album a na Grammy za singl Two Princes. Kolekce, která právě vychází, připomíná atmosféru devadesátých let. Výroční edice kromě kompletně zremasterovaného alba obsahuje i bonusový disk s demonahrávkami, dříve dostupnými jen na audio kazetách.

Kamelot: Proti proudu

Foto: EMI

Nová alba

Brněnský kamelot letos slaví 30 let existence. K výročí si naděluje novinkové album a turné po Čechách, Moravě a Slovensku. Proti Proudu je v pořadí již třiadvacáté autorské album skladatele, kytaristy a zpěváka Romana Horkého, zakladatele a lídra skupiny Kamelot. Vznikalo v průběhu posledních tří let a jeho hlavní myšlenkou je překotný běh světa kolem nás, z něhož se osvobodí pouze ten, kdo jde proti proudu.

Album ozvláštňuje něžný zpěv Blanky Šrůmové, který barevně ladí s hlubokým charakteristicky ochraptělým hlasem Romana Horkého. Oběma hlavním zpěvákům zdatně sekunduje dlouholetý člen skupiny Kamelot Viktor Porkristl (kytara, zpěv) a nově také Petr Surý (kontrabas). Jako hosté na album přispěli Morten Almqkvist  a Marcel Gabriel. Kolekce obsahuje tucet nových písní. Na rozdíl od minulých alb aranžmá využívá jen velice skromně a s citem rytmické nástroje a díky zvuku kontrabasu se sound skupiny Kamelot vrátil zpět ke svým začátkům. Jak uvádí Roman Horký: „Je to návrat ke kořenům“.

Reklama

Výběr článků

Načítám