Hlavní obsah

Oscary ovládl černobílý Umělec

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Los Angeles se v noci na pondělí rozdávaly prestižní filmové ceny Oscar. Favorizovaný černobílý němý film The Artist (Umělec) Michela Hazanaviciuse nezklamal a připsal si ocenění za nejlepší film, režii, kostýmy, původní hudbu a herce v hlavní roli. K moderování se po osmi letech vrátil americký herec Billy Crystal.

Foto: Mike Blake, Reuters

Francouzský režisér Michel Hazanavicius se soškou Oscara v kategorii nejlepší režie za film Umělec.

Článek

"Jsem nejšťastnější režisér na světě," řekl Michel Hazanavicius při převzetí slavné sošky a Jean Dujardin, který v jeho filmu odehrál hlavní roli, se vyznal ze své lásky z Americe.

Mezi herečkami v hlavní roli se dostalo uznání Meryl Streepové, která hrála bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou v dramatu The Iron Lady (Železná lady). Streepová tak vlastní už třetí zlatou sošku a při jejím převzetí nešetřila sebeironií: "Když řekli mé jméno, měla jsem pocit, jako bych slyšela, jak půlka Ameriky odpovídá: Ale ne, zase ona!"

Foto: Mike Blake, Reuters

V kategorii nejlepší herečka uspěla Meryl Streepová, která excelovala v roli někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové ve filmu Železná lady. Na snímku s moderátorem slavnostního večera Colinem Firthem.

Oscary za herecké výkony ve vedlejší roli si odnesli Octavia Spencerová (The Help) a dvaaosmdesátiletý Christopher Plummer, který je mimochodem i nejstarším hercem, který kdy cenu obdržel. Ve filmu Beginners (Počátky) hrál starce, který se po smrti manželky konečně veřejně přizná k homosexualitě.

"Jsi jenom o dva roky starší než já, kde jsi byl celý můj život?" oslovil Plummer svou sošku. Později dodal, že nehodlá jít do důchodu a doufá, že vydrží ještě deset let.

Foto: Mike Blake, Reuters

Tým stojící za vznikem filmu Umělec (zleva): producent Thomas Langman, představitel titulní role Jean Dujardin, režisér Michel Hazanavicius, herec James Cromwell, herečky Berenice Bejo, Penelope Ann Millerová a Missy Pyleová. Pod nimi pes Uggie.

Za původní scénář k romantické retro komedii Midnight in Paris (Půlnoc v Paříži) si cenu odnesl legendární newyorský autor a režisér Woody Allen a pokud jde o adaptovaný scénář, akademie se přiklonila k snímku The Descendants (Děti moje), v němž zdrcený George Clooney pátrá po milenci své manželky a zároveň se snaží vyřešit vztahy s dcerami, kterým se příliš vzdálil.

Foto: ČTK/AP

Octavia Spencerová excelovala ve filmu The Help.

Oscara za nejlepší neanglicky mluvený snímek dostalo podle očekávání drama A Separation (Rozchod Nadera a Simin). "Íránci po celém světě nás teď sledují a já si představuji, že jsou velmi šťastní," uvedl režisér Asgar Farhádí a věnoval cenu celému svému národu, který prý respektuje všechny kultury a není nepřátelský.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Nejstarší z oceněných - dvaaosmdesátiletý herec Christopher Plummer

Hugo Martina Scorseseho posbíral například ocenění za nejlepší kameru, výpravu, střih zvuku, mix zvuku a vizuální efekty. Z nejzajímavějších cen pro herce ale nemá žádnou.

Oscara za celovečerní animovaný film si připsal rodinný snímek Rango a nejlepším dokumentem byl letos vyhlášen sportovní snímek Undefeated.

Za střih byli oceněni Kirk Baxter a Angus Wall, kteří pracovali na thrilleru Muži, kteří nenávidí ženy.

Nejlepší písničkou byla zvolena skladba Man or Muppets z filmu The Muppets.

O čem jsou letošní favorité

Hugo (Hugo a jeho velký objev) je příběhem chlapce, jenž žije po otcově smrti na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika. Po tátovi Hugo zdědil vynalézavost a robota s klíčovou dírkou ve tvaru srdce, který možná ožije, pokud se do ní vloží ten správný klíč, a předá chlapci otcův vzkaz. Alespoň v to doufá. Neutišitelná zvědavost přivede Huga k nerudnému prodavači mechanických hraček (Ben Kingsley) a od něj i k jeho chráněnce (Chloe Grace Moretz), která drží v rukou klíč k rozluštění Hugovy životní záhady.

Černobílý Umělec vypráví s jemným humorem o Georgi Valentinovi (Jean Dujardin), který patřil k největším hvězdám němého filmu. Byl na vrcholu, jenže nastoupila éra zvukového filmu, kterým pohrdal, a mladé hvězdy mu začaly šlapat na paty...

Ukázky z filmů Umělec a Železná lady

Ve filmu Děti moje exceluje především George Clooney jako Matt King, jehož manželka upadne do kómatu, a tak se nečekaně musí postarat o desetiletou Scottie a sedmnáctiletou Alexandru. Dcerám moc nerozumí, a navíc se dozví, že ho žena dlouho podváděla. Matt se rozhodne najít milence své ženy, přičemž vlastně neví, co si s ním počne, až ho najde.

Snímek Železná lady je životopisným dramatem o první britské premiérce Margaret Thatcherové, konzervativní ženě, která si svým nekompromisním chováním získala obdiv i mnoho nepřátel.

Foto: Archiv, Právo

Owen Wilson a Rachel McAdamsová v zahajovacím filmu Půlnoc v Paříži.

Půlnoc v Paříži je nostalgická komedie Woodyho Allena, v níž mladý pár Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams) přijíždí s jejími rodiči do Paříže. Gil je nevýznamným spisovatelem, který miluje Paříž a chtěl by se tam po svatbě přestěhovat. Ovšem Inez jeho romantickou představu nesdílí.

Přehled hlavních cen:

Nejlepší film - Umělec

Nejlepší režie - Michel Hazanavicius (Umělec)

Nejlepší herečka - Meryl Streepová (Železná lady)

Nejlepší herec - Jean Dujardin (Umělec)

Nejlepší scénář: Woody Allen (Půlnoc v Paříži)

Nejlepší cizojazyčný snímek: Rozchod Nadera a Simin

Nejlepší animovaný film: Rango 

Help vypráví o tvrdých a často bizarních osudech chudých černošských služek v USA na začátku 60. let. Jednoho dne je začínající novinářka přemluví, aby řekly pravdu o středostavovských paničkách, a rozpoutá tím na rasistickém jihu velký skandál.

Reklama

Výběr článků

Načítám