Hlavní obsah

Archa přiblíží osud imigrantky z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské divadlo Archa pokračuje v trendu, který nastoupilo už před několika lety. Zaměřuje se na propojování kultur a snaží se snahu přiblížit osudy uprchlíků a imigrantů. Zatím poslední v řadě je Sólo pro Lu, přibližuje život hlavní protagonistky, čínské herečky, zpěvačky a tanečnice Jing Lu od dětství v Číně po její současný život v Praze. Premiéru bude mít 28. února.

Foto: Divadlo Archa / Jan Hromádko

Jing Lu

Článek

Příběh Jing Lu, která se narodila ve Wu-chanu, je plný tragických událostí, nepřízně osudu a odhodlaní nesejít z cesty, kterou si sama zvolila.

Kontrast k osobní zpovědi vytvářejí otázky dnešního světa a nejasný vztah Západu k Číně. Na jednu stanu obdivuje její kulturu a čerpá z jejího ekonomického potenciálu, na druhou má strach z její hegemonie a rostoucí vojenské síly.

Režisérka Jana Svobodová o představení říká: „Věříme, že finálním součtem bude divadelní výpověď o světě, ve kterém se nacházíme v roce 2012. Během představení budeme putovat v čase. Vrátíme se s Lu do Číny osmdesátých let, kdy byla tvrdě uplatňována „politika jednoho dítěte“, účastníme se přijímacích zkoušek na čínskou konzervatoř, nahlédneme do života imigranta (v Praze žije od roku 1997), který obtížně hledá budoucnost v nové zemi. Je to představení o snech, které se možná nikdy nesplní. Přesto je plné naděje.“

Velkou roli hraje v představení hudba, na které se podílel skladatel Michal Nejtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám