Hlavní obsah

Berlinale se změnilo, hvězdy jezdí dál

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy, hvězdy a tvůrci z celého světa si dali v první polovině února každoroční sraz v německé metropoli na 62. ročníku Berlinale. Deset dnů lákali herci a herečky v čele s Meryl Streepovou Berlíňany na Postupimské náměstí vyhlížet, kdo vystoupí z limuzín – buď před hlavním vchodem do paláce na červený koberec, nebo v boční uličce před zadním vchodem při setkáních s novináři.

Foto: ČTK

Antonio Banderas je jedním z mužů, po kterých jde superagentka ve filmu Zkrat.

Článek

Program zase lákal lidi do dlouhých front: v desetistupňových mrazech stáli celé hodiny, aby si koupili lístky na některý ze 400 uváděných filmů.

Festival, který vznikl mimo jiné jako zábava pro americké vojáky v poválečném Západním Berlíně, měl od začátku přezdívku Berlinale a zprvu uděloval medvědy v žánrových kategoriích drama, komedie, dokument, muzikál, dobrodružný film. V tom prvním roce ho zahájil Hitchcockův film Rebecca a Zlatého medvěda za nejlepší hudební film dostala Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků.

Foto: ČTK

Andrea Riseboroughová a Clive Owen uvedli film Shadow Dancer o honbě na teroristy IRA.

Později hrál festival dlouhá léta v rozděleném Berlíně i světě významnou roli jako jeden z mostů mezi Západem a Východem: zval filmy a hosty také ze socialistických zemí. A současně byl díky termínu jakýmsi předskokanem amerických Oscarů. Nominace se vyhlašovaly v době jeho konání a na nominované filmy bylo z velkého světového festivalu dobře vidět.

Zejména na přelomu osmdesátých a devadesátých let se tu tedy hrály a oceňovaly filmy jako Rain Man nebo Mlčení jehňátek, herecké ceny dostávali Paul Newman, Tom Hanks a další. Říkalo se, že Berlinale udává tón začínajícímu filmovému roku.

Foto: Reuters

Alicia Vikanderová a Mads Mikkelsen hrají milence v Královské aféře.

S příchodem nového ředitele Dietera Kosslicka v roce 2001 se orientace festivalu začala postupně měnit. Jednak to vyvolala kritika ze strany pořadatelů, že velký festival na evropském kontinentu se až příliš „opírá“ o Hollywood, jednak se oscarové nominace přesunuly na konec ledna, takže už nebyl takový zájem ze strany amerických producentů přihlašovat filmy do zdejší soutěže.

Berlinale se tedy soustředilo na evropské, asijské i africké snímky. Filmy se světovými hvězdami ovšem z pláten nezmizely, jen se dnes hrají jako nesoutěžní.

Důsledkem toho je, že ještě při zveřejnění hlavní soutěže to vypadá, že na festivalu prakticky hvězdy nebudou, ale nakonec o ně nikdy není nouze – jsou potřebné už kvůli sponzorům, ale také aby přitáhly pozornost k „malým filmům“, kterých by si jinak svět těžko všiml.

Symbióza velkých jmen a neznámých titulů tedy funguje, a někdy zajde i dál než k sousedství.

Jolie: Není to můj film

Letos například Angelina Jolie, kterou doprovázel Brad Pitt, uvedla svůj režijní debut V zemi krve a medu, který je příběhem tragické lásky z doby války mezi zajatou Bosňankou a srbským vojákem, jejím věznitelem.

Foto: Reuters

Angelina Jolie nepřijela do Berlína jako hvězda, ale jako režisérka.

Jolie obsadila výhradně „lokální“ herce, kterých přivezla do Berlína osm s sebou a všude se jim snažila dávat přednost. Na festivalové besedě, kde se setkala se sarajevskou rodačkou Jasmilou Žbanič, vítězkou Berlinale 2006, dokonce řekla:

„Byla jsem rozhodnutá točit jen v případě, že se mi podaří dát dohromady filmaře z Bosny, Hercegoviny a Chorvatska. Vyšlo to, všichni měli zájem, a já jsem zjistila, že to jsou tak ohromně talentovaní a chytří lidé s citem pro tuto problematiku, že mi dali do života víc než cokoliv jiného. To oni ten film natočili, já jsem jenom každý den přišla a řekla ,zapínáme kameru‘. Je to jejich práce, sice tam je moje jméno, ale není to můj film,“ přiznala Jolie.

Hvězdy na zabití

Opačným příkladem bylo uvedení filmu Zkrat. Akční snímek, pod nímž je podepsán respektovaný režisér Steven Soderbergh, není ničím jiným než velkou bitkou. Superagentka v podání mistryně bojového umění Giny Caranové se jím doslova prokope a prostřílí v souboji s hereckými osobnostmi: Michael Douglas, Ewan McGregor, Michael Fassbender, Channing Tatum, Bill Paxton, Antonio Banderas, Mathieu Kassovitz. Vzhledem k tomu, že film bude mít v Česku premiéru už 8. března, nebudu prozrazovat, kdo její řádění přežije, ale moc jich není.

„Příští film bude o striptérovi, evidentně se přesouvám do méně vážné fáze,“ řekl Soderbergh, podepsaný pod filmy jako Dannyho parťáci nebo Solaris, a k pověstem o tom, že s natáčením končí, dodal: „Ne, potřebuji si jen odpočinout. Ale dám vám radu: Když se opijete s Mattem Damonem, neříkejte mu nic, co nemá být v novinách. To, že mám v plánu pauzu, nikoho nezajímalo, dokud to neřekl Matt.“

Herci dneška i zítřka

Již tradiční berlínská akce Shooting Stars představuje mezinárodnímu tisku, producentům a agentům každoročně deset vybraných hereckých talentů (z Česka tam byla například Aňa Geislerová nebo Pavel Liška), aby jim pomohla dostat se víc do světa.

Foto: Reuters

Robert Pattinson hraje Miláčka – a také tak vypadá.

Letos přijely na Berlinale dvě loňské Shooting Stars už jako herečky „velkých“ filmů. Angličanka Andrea Riseboroughová dostala roli v thrilleru Shadow Dancer, kde agenta CI5 hraje zkušený a slavný herec Clive Owen (Na dotek, Elitní zabijáci) a Alicia Vikanderová ztvárnila královnu ve snímku dánského režiséra Nikolaje Arcela Královská aféra, kde hrál jejího milence Mads Mikkelsen z bondovky Casino Royal nebo ze Souboje Titánů.

A přijela i jedna ze současných největších hvězd – Robert Pattinson, který je díky úspěchu upírské Twilight ságy miláčkem miliónů fanoušků. A titulní postavu Miláčka hraje také ve filmové adaptaci Maupassantova románu, která se hrála před koncem festivalu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám