Hlavní obsah

Příběh malíře: Život Jaroslava Fanty by vydal na několik knih

Právo, Kateřina Farná

Život malíře Jaroslava Fanty (92) by vydal na několik knih a dramatický film. On však dokázal všechny jeho zákruty vměstnat do dvou set třiceti stran. Vznikla poutavá kniha Příběh malíře (nakl. Barrister & Principal), u které se někdy až tají dech. Jak mohl jeden člověk prožít či spíše přežít tohle všechno?

Článek

"Některé moje příběhy se mohou zdát nadsazené, až neskutečné, ale není tomu tak,“ píše v úvodu. Jako autor je upřímný k sobě i čtenářům, je otevřený a nebere si servítky.

Nejpoutavější jsou vzpomínky na dětství. Fanta je píše bohatým, autentickým jazykem. Jako bychom sledovali filmové záběry, v nichž kluk z pražských Holešovic putuje z jedné rodiny do druhé, mrzne, protože nemá dobré oblečení a příliš často má hlad. Dočteme se o úpadku milované matky, dospívání poznamenaném vážným zraněním i totálním nasazení v Říši.

S umělcem se vypravíme na cesty do Itálie nebo Rakouska, fandíme mu v láskách i nevyzpytatelných múzách. Fanta píše o poezii i hudbě, které jej inspirovaly. Cenné jsou pohledy na osobnosti, k nimž měl blízko – nevynechal Sudka, Seiferta, Trnku, Holana ani Wericha.

A nesmrtelné jsou dva jeho postřehy: velký umělec nepředstavuje vždy velkého člověka a všechny společenské systémy se vždycky nakonec projeví jako chybné, ačkoli v teorii jim nelze nic vytknout. To proto, že uskutečňovat je musí lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám