Hlavní obsah

Letošní ročník Colours přinese řadu afrických hudebních hvězd

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu vynikajících kapel z Afriky, které pravidelně obsazují první příčky žebříčků world-music, přinese letošní 11. ročník červencového festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé v tomto týdnu kromě již avizované skupiny Tamikrest potvrdili například vystoupení dua Amadou a Mariam, skupiny Staff Benda Bilili i keňské kapely Sauti Sol.

Článek

Velkou událostí letošních Colours bude koncert dua nevidomých hudebníků z Mali, kytaristy Amadou a zpěvačky Mariam. Dvojici aplaudovaly v minulých letech statisíce návštěvníků festivalů Lollapalooza, Roskilde i Glastonbury. Duo se zúčastnilo inaugurace prezidenta Obamy, natočilo oficiální hymnu pro fotbalové mistrovství v roce 2006 a na turné si je pozvaly kapely U2, Coldplay i Youssou N´Dour.

Také kapela vozíčkářů Staff Benda Bilili je velkou koncertní senzací a svým způsobem i světovým fenoménem. Hudební publicista Petr Dorůžka o kapele napsal, že přebytkem energie by mohla dobíjet celé šiky evropských muzikantů, kteří se na rozdíl od nich těší dobrému zdraví. V Ostravě by kapela měla představit své nové album, které by mělo vyjít v letošním roce.

Nejpopulárnější kapela z Keni Sauti Sol

Další potvrzenou africkou hvězdou je v současnosti nejpopulárnější kapela z Keni Sauti Sol. Pětice mladých hudebníků hraje rytmický afropop protkaný prosluněným a gospelem nasyceným zpěvem. Kapela v minulosti vystupovala s jedním z králů africké hudby Salifem Keitou i se světoznámým jihoafrickým sborem Ladysmith Black Mambazo.

Mezi další potvrzená jména letošních Colours patří například Björk, Bobby McFerrin, Animal Collective, Kronos Quartet, francouzská zpěvačka ZAZ, Parov Stelar a mnoho dalších. Festival se uskuteční od 12. do 15. července v prostorách Dolní oblasti Vítkovic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám