Hlavní obsah

Nevidomý klavírista Adam Blažek vystoupí s Janáčkovou filharmonií

Právo, Aleš Honus

Nevidomému šestnáctiletému klavíristovi Adamu Blažkovi, který je jedním z nejlepších žáků Múzické školy v Ostravě, se ve čtvrtek splní jeden z jeho velkých snů. Vystoupí v Domě kultury města Ostravy, kde spolu s Janáčkovou filharmonií zahraje skladby Glenna Millera a George Gershwina.

Nevidomý klavírista Adam Blažek hraje Půlnoční serenádu Glenna MilleraVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Mladý umělec, který je nevidomý už od narození a kromě klavíru se věnuje také flétně a zpěvu, je jedním ze tří sólistů, kteří prošli náročným konkursem. S ostravskou filharmonií díky tomu vystoupí na večeru z cyklu Jeunesses musicales.

Adam Blažek začal už ve svých čtyřech letech hrát na flétnu, klavíru se věnuje od sedmi let. Posledních šest let je žákem Jekatěriny Garbové.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šestnáctiletý klavírista Adam Blažek, který je od narození nevidomý, vystoupí jako sólista s Janáčkovou filharmonií.

„Několikrát jsem už vystupoval v hudební škole nebo třeba v knihovně. S tak velkým orchestrem, jako je Janáčkova filharmonie, jsem ale ještě nekoncertoval. Beru to jako velké vyznamenání a musím říct, že pro mne bylo překvapením, že jsem vůbec prošel konkursem,“ tvrdí skromný klavírista, který se na čtvrteční koncert připravuje už od začátku školního roku.

Přestože mu byl dán velký talent i absolutní sluch, profesionálním hudebníkem se podle svých slov stát nechce. „Já hraji jen pro radost a chci, aby to tak zůstalo. Profesionálem se stát nechci, jako klavírista bych to měl velmi těžké s uplatněním. Musel bych buď vyučovat, anebo vystupovat sólově, ale tam je obrovská konkurence a není jednoduché se udržet na špici,“ tvrdí Adam Blažek.

Přesto si neklade malé cíle. V současné době je jeho největším snem naučit se Chopinovu Polonézu A Dur. „Je to sice náročná skladba, ale je nádherná. Věřím, že se ji naučím,“ říká s tím, že na Chopinovi začne pracovat už v nejbližší době.

Kromě vážné hudby ho však baví i jakákoliv jiná kvalitní hudební produkce. „Velice rád doma poslouchám metalovou a rockovou hudbu. Mezi moje nejoblíbenější skupiny patří Deep Purple, Metallica, Nightwish, Doors a Pink Floyd,“ říká Blažek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šestnáctiletý klavírista Adam Blažek, který je od narození nevidomý, vystoupí jako sólista s Janáčkovou filharmonií.

Jeho učitelka Jekatěrina Garbová považuje Adama za velký talent. Rozvinout ho ale nebylo jednoduché. „Náročné to bylo hlavně ze začátku. Musela jsem pro Adama vytvořit zvláštní metodu výuky. Nejdůležitější bylo naučit ho uvolněně a přirozeně komunikovat s klavírem, aby pochopil a naučil se vnímat barevnost tónů.  To se podařilo a teď už je to jenom o zlepšování,“ tvrdí pedagožka.

Spolu s Adamem Blažkem na čtvrtečním koncertu vystoupí také nadějní klavíristé Barbora Ručková a Martin Smutný. Těm bude patřit úvodní část koncertu. Adam Blažek zahraje po nich a v jeho podání zazní melodie Glenna Millera Půlnoční serenáda, a také Gershwinovy skladby I Have Got A Crush On You a The Man That I Love. Koncert pak završí Gershwinova symfonická báseň Američan v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám