Hlavní obsah

Munchův Křik jde do dražby, cena se může vyšplhat až na 1,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Slavný obraz norského malíře Edvarda Muncha Křik má čtyři kopie. Jen jedna byla držena v soukromých rukou, do dražby půjde 2. května. Kopie slavného obrazu by se podle odhadů aukční síně Sotheby's mohla s cenou vyšplhat na více než 80 miliónů dolarů (1,5 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Křik patří k nejznámějším obrazům malíře a grafika Edvarda Muncha (výřez).

Článek

Dílo vlastní norský obchodník Petter Olsen, jehož otec Thomas byl přítelem, sousedem a příznivcem Muncha, informovala aukční síň.

Podle viceprezidenta společnosti Sotheby's a šéfa newyorského oddělení pro impresionismus a moderní umění je Křik jedním z nejvýznamnějších uměleckých děl držených v soukromých rukou.

"Vzhledem k tomu, jak ojediněle se dostávají skutečné ikony na trh, je velmi složité předpovědět prodejní cenu Křiku," vysvětlil. "S ohledem na nedávné úspěchy při aukcích výjimečných předmětů v Sotheby's, by ale mohla cena přesáhnout i 80 miliónů dolarů," prohlásil.

Výtěžek půjde na nové muzeum nebo hotel

Podle současného majitele Olsena by měl zisk z prodeje jít na výstavbu nového muzea, centra umění a hotelu na jeho farmě v Norsku.

Známé dílo pochází z roku 1895 a bylo vytvořeno ve čtyřech kopiích. Pouze tato jediná je stále v soukromých rukou.

Foto: ČTK/AP

Křik patří k nejznámějším obrazům malíře a grafika Edvarda Muncha, který se narodil v roce 1863 a patří k hlavním představitelům expresionismu. Ústředním tématem jeho děl je člověk s pocity úzkosti a prázdnoty. Melancholie a ohrožení dýchají i z jeho krajinomaleb. Dalším jeho známým obrazem je Madona, která spolu s Křikem patří do cyklu Vlys života, poémy o životě, lásce a smrti.

Umělec, který zemřel v roce 1944, vytvořil kolem 1100 maleb, 18 000 grafických listů, 4500 kreseb a akvarelů a šest soch. Své rozsáhlé dílo odkázal Oslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám