Hlavní obsah

Tatiana Pauhofová bude hrát hlavní roli ve filmu o Janu Palachovi

Právo, Věra Míšková

Slovenská herečka Tatiana Pauhofová bude hrát hlavní roli advokátky Dagmar Burešové v třídílném filmu Hořící keř, který začne příští týden natáčet pro českou HBO polská režisérka Agnieszka Hollandová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská herečka Tatiana Pauhofová bude hrát hlavní roli advokátky.

Článek

Burešová zastupovala matku Jana Palacha v soudním sporu, který proběhl poté, co se student Filozofické fakulty UK v lednu 1969 na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy upálil.

Tehdejší poslanec Vilém Nový následně veřejně přednesl zpochybňující projev o tom, co se vlastně stalo, a Palachova matka ho zažalovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Agnieszka Hollandová a herečka Tatiana Pauhofová (vpravo).

„Jana Palacha ve filmu uvidíme jen na začátku prvního dílu zdálky a potom už jenom jeho znetvořenou tvář v nemocnici. Jinak budeme používat autentické fotografie,“ řekla na úterní tiskové konferenci Hollandová, která má k látce velmi blízko už proto, že v té době studovala režii na pražské FAMU a angažovala se ve studentském hnutí.

„Dost účastníků protestů jsem znala, navíc pro mě byly tehdejší pražské události jakousi iniciační zkušeností, od níž se do značné míry odvíjel můj budoucí život a to, oč jsem se v něm zajímala,“ dodala Hollandová, kterou ještě před začátkem natáčení čeká cesta do Los Angeles, kde je její snímek V temnotě nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Agnieszka Hollandová a herečka Tatiana Pauhofová (vpravo).

Scénář je výborný

Scénář osmadvacetiletého Tomáše Hulíka považuje Hollandová za výborný.

Táňa Pauhofová, pro kterou je to první historický film a poprvé bude hrát skutečnou postavu, dodala: „Chtěla bych, aby se nám podařilo téma přiblížit mladé generaci, která – jak jsem s překvapením zjistila – někdy ani jméno Jana Palacha nezná.“

V dalších rolích minisérie, která se bude vysílat příští rok, uvidíme Jaroslavu Pokornou, Igora Bareše, Vojtu Kotka, Karla Rodena, Ivana Trojana a řadu dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám