Hlavní obsah

Skupina Franz Ferdinand vystoupí na Rock for People

Britská skupina Franz Ferdinand se zastaví na festivalu Rock for People. Stane se tak jednou z hlavních atrakcí programu od 3. do 6. července. Kapela po dvouleté koncertní přestávce přiveze hity jako Take Me Out či This Fire i ukázky z chystané desky, jejíž vydání oznámila na letošní rok. Za pořadatele o tom informoval Jiří Hlinka.

Článek

Kvartet Franz Ferdinand byl založen v roce 2001 v Glasgow. Tvoří ho Alex Kapranos (zpěv, kytara), Nick McCarthy (kytara), Bob Hardy (basová kytara) a Paul Thomson (bicí). Zatím vydali v letech 2004 až 2009 tři úspěšná alba Franz Ferdinand, You Could Have It So Much Better a Tonight: Franz Ferdinand. Debutové album bylo oceněno prestižní Mercury Prize. V roce 2005 triumfovali na udílení britských cen BRIT Awards.

Kapela se pojmenovala podle rakouského arcivévody Františka Ferdinanda d’Este, jehož smrt vedla k začátku první světové války. "Jeho život, nebo alespoň konec života, změnil světové dějiny naprosto zásadním způsobem. Ale zase nechci podnítit nějaké intelektuální debaty, které by řešily naše jméno. Především název by měl znít dobře... jako hudba," podotkl ke jménu zpěvák Kapranos.

Mezi potvrzené hosty patří Pete Doherty a The Kooks

Na letošním 18. ročníku hudebního festivalu Rock for People dále vystoupí již dříve oznámená hvězda elektronické taneční hudby Skrillex, propagátor electro-hopu Example nebo ikony kytarového indie rocku Two Door Cinema Club. Mezi potvrzené interprety patří ještě zpěvák, kytarista a fenomenální textař Pete Doherty s kapelou The Libertines a britská kytarová skupina The Kooks. Dále pak skočná kapela Irie Révoltés, která ve své hudbě spojuje několik odlišných stylů jako reggae, dancehall, hip hop, ska a punk. Na své si přijdou i metaloví fanoušci, účast na festivalu přislíbila formace August Burns Red, která vyznává křesťanský metalcore. Na festival se vrátí Enter Shikari a The Subways.

"Jedno velké jméno z historie ještě přibude, po osmnácti letech je za čím se ohlížet. Rozhodně ale nezařazujeme zpátečku - důkazem budiž další nové jméno v programu Asteroids Galaxy Tour, dánský alternativní elektronický projekt, který na Rock for People přijede s novou deskou Out of Frequency," sdělil hlavní pořadatel Michal Thomes z Ameba Production.

Úplný seznam účastníků letošního festivalu budou organizátoři zveřejňovat postupně. Dohromady by měl čítat asi čtyři desítky zahraničních kapel. Vstupenky na Rock for People jsou po dvou vyprodaných edicích aktuálně k dispozici za 1400 korun. Od března vyskočí ceny na 1500 korun, na 1600 korun k 1. květnu. Více informací lze najít na www.rockforpeople.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám