Hlavní obsah

Na koncertě Tibet žije vystoupí Ritchie Success, Nauzea Orchestra a Kaplan Bros

Novinky, Lucie Poštolková

U příležitosti 53. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu v roce 1959 se 10. března koná koncert Tibet žije. Na šestém ročníku vystoupí kapely Ritchie Success, Nauzea Orchestra a Kaplan Bros v pražském klubu Rock Café.

Foto: Parth Sanyal, Reuters

Tibet si každoročně připomíná výročí povstání proti čínské nadvládě.

Článek

Ohlášené kapely slibují našlapanou rockovou a elektronickou show. Navíc bude pro návštěvníky připravena ochutnávka tradiční tibetské polévky Thukpu a tibetská masáž. Zájemci mohou poslat osobní vzkaz školákům do kláštera Diskit. Nebude chybět ani módní přehlídka tradičních tibetských oděvů v podání Tibeťanů, kteří žijí v České republice. Na koncertě bude možné zakoupit zboží z tibetského obchůdku - trika, butonky, samolepky.

Organizátoři koncertu letos chtějí podpořit klášterní školu Diskit v Ladaku, což je oblast ležící v severní Indii, která je díky společným kulturním tradicím často nazývána Malým Tibetem. Nachází se zde řada buddhistických klášterů, kde se kromě základů všeobecného vzdělání vyučuje i tibetština a nauka tibetského buddhismu. Tímto způsobem je zachována kontinuita a tradice tibetského vzdělávání, jež jsou v samotném Tibetu silně potlačovány.

Výtěžek z koncertu Tibet žije poputuje ve prospěch Veřejné sbírky Tibet - Kniha pro Ladak (klášterní školy). V klášteře se učí děti od 7 let, kromě učení tam ale také bydlí a naši pomoc využívají k vylepšení jejich života, například na topení, které je ve výšce přes tři tisíce metrů nad mořem opravdu potřeba, dále na vybavení školy potřebnými učebnicemi, školními pomůckami a na zlepšení a zvýšení pestrosti stravy. Záštitu nad koncertem Tibet žije drží již několikátým rokem občanské sdružení Lungta.

Na koncertě se minutou ticha připomene krutý úděl tibetských mnichů a mnišek, kteří se sebeupálením snaží demonstrovat beznaděj současné situace v Tibetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám