Hlavní obsah

Na pražskou výstavu Tauromaquia dorazilo 19 Picassových děl

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy dorazila vzácná díla Pabla Picassa. Devatenáct litografií, linorytů a sedm kusů zdobené keramiky půjčilo muzeum Casa Natal v Malaze na výstavu Tauromaquia: Tváří v tvář býku.

Foto: Archiv galerie Vernon

Pablo Picasso: Picador entrando en la arena III. (Krotitel vchází do arény III.)

Článek

Vzhledem k tomu, že se jedná o národní kulturní památku, španělská vláda na ni musela udělit speciální vývozní povolení. Díky této zápůjčce se na jedné výstavě setkaly unikátní práce, které v České republice doposud nebyly představeny.

Nechybí ani dvě býčí hlavy v kontrastním provedení, kterých na celém světě existuje jen několik exemplářů a které Picasso doslova miloval. Do Prahy dorazila také známá malba připomínající Picassův vztah s francouzskou umělkyní a spisovatelkou Françoise Gilotovou, která o něm napsala knihu Life with Picasso. Té se po celém světě prodaly milióny kusů, ačkoli se sám Picasso snažil jejímu dalšímu šíření zamezit.

Přípravná kresba k tapiseriím Guerniky je vůbec poprvé mimo Francii

"Pro výstavu se podařilo získat i výjimečné Picassovo dílo, přípravný karton k tapiseriím kresby Guernica, který doposud nebyl zapůjčen mimo Francii. Přípravná kresba k tapiseriím obrazu, který je dnes symbolem míru, má nevyčíslitelnou hodnotu," sdělila Novinkám Lada Brůnová z galerie Vernon, která výstavu spolupořádá.

Foto: Archiv galerie Vernon

Pablo Picasso: Toro en la arena (Býk v aréně)

Foto: Archiv galerie Vernon

Pablo Picasso: La Gran Corrida (Velké býčí zápasy)

Kresba má stejně impozantní rozměry jako tapiserie: 7 x 3,3 m. Obrazem Guernica se Picasso snažil upozornit veřejnost na bombardování stejnojmenného baskického města dne 26. dubna 1937.

Výstava Tauromaquia: Tváří v tvář býku je otevřena až do 9. 4. 2012 ve výstavních sálech Obecního domu v Praze. Jednotné téma býčích zápasů vybrali kurátoři od Picassa, Goyi, Dalího, Filly a Čapka. Býčí zápasy nebyly pouze jejich velkou vášní, ale také prostředkem, jak dát najevo svůj postoj vůči době.

Díla z celého světa

Výstava obsahuje bezmála 200 exponátů, které půjčila řada muzeí z celého světa. Mezi nimi je zastoupeno muzeum Réattu v Arles, Musée Picasso v Antibes, galerie Phyllis Lucas v New Yorku. K vidění jsou ale také díla ze soukromých sbírek či z Picassova muzea Casa Natal v Malaze, které zapůjčilo Picassovo dílo do České republiky vůbec poprvé v historii.

Foto: Archiv galerie Vernon

Pablo Picasso: Cabeza de toro mirando a la izquierda (Pohled na býčí hlavu zleva)

Foto: Archiv galerie Vernon

Pablo Picasso: Cabeza de toro mirando a la derecha (Pohled na býčí hlavu zprava)

Z českých galerií poskytly zápůjčky GASK, Galerie Hradec Králové, Oblastní galerie v Liberci, Galerie umění v Ostravě, Krajská galerie ve Zlíně nebo Severočeská galerie Litoměřice. Největším počtem děl je na výstavě zastoupena Národní galerie, která zapůjčila 29 exponátů, mezi nimiž jsou skvosty od Emila Filly, Jana Konůpka, ale také obraz neznámého autora, který pochází ze 17. století, a je tak nejstarším dílem výstavy. Jedná se o vůbec první zápůjčku, kterou Národní galerie poskytla soukromému subjektu.

Výstava v Obecním domě potrvá do 9. dubna. Cena základního vstupného činí 220 Kč, vstupenky jsou v prodeji v infocentru Obecního domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám