Hlavní obsah

Devět životů Arnošta Lustiga v hodinovém dokumentu na internetu zdarma

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodinový dokument režisérů Iva a Kateřiny Pavelkových Arnošt Lustig – devět životů bude od 20. do 26. února zdarma ke stáhnutí na adrese www. DAFilms.com, potom už za standardních finančních podmínek. Kameraman Miroslav C. Čvorsjuk snímal rozhovor s tímto před rokem zemřelým světovým klasikem a nezlomným optimistou.

Foto: Archiv, Právo

Arnošt Lustig

Článek

„Kdo zažil Osvětim, tak je pokornější,“ říká otevřeně Lustig a znovu se vyznává ze svého stěžejního literárního tématu – holocaustu. „Mým traumatem je bezcennost židovských životů v očích německých nacistů. Němci v roce 1944 věděli, že druhou světovou válku prohrávají, ale v té německožidovské válce v Osvětimi nepolevili,“ říká.

Na setkání s ním vzpomínají Zdeněk Mahler, fotbalový protihráč z předválečných libeňských mačů i poválečný spolupracovník v Československém rozhlase, kamarád a spoluvězeň z Terezína, Osvětimi a Buchenwaldu Jiří Justic, herečka Květa Fialová i novinář Karel Hvížďala.

Zvlášť cenná jsou svědectví jeho sestry Hany Hnátové na dobu předválečnou i válečnou. „Bratr mi moc chybí – s ním byl život lepší,“ vyznává se. A kdo Lustiga zažil, ví, že to je pravda.

Film můžete zdarma zhlédnout zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám