Hlavní obsah

Zlatý medvěd a ovace pro Meryl Streepovou na filmovém Berlinale

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlinale má za sebou svůj největší den: davy lidí s transparenty, mezi nimiž nechyběla vlajka s nápisem Čeští fanoušci milují Meryl Streepovou, vítaly v úterý večer herečku, která přijela převzít čestného Zlatého medvěda a uvést film Železná lady. Hraje v něm britskou premiérku Thatcherovou, za tuto roli již obdržela Zlatý glóbus, britskou cenu BAFTA a oscarovou nominaci.

Foto: ČTK/AP

Dojatá Meryl Streepová s cenou v Berlíně.

Článek

Několikerý potlesk vstoje, volání slávy, kytice od diváků – to se v Berlíně hned tak nevidí. A srdečnost dojaté Streepové, která se smála i nevěřícně kroutila hlavou, vybízela k dalším ovacím. Předávání uvedl s láskou a úctou herec a člen poroty Jake Gyllenhaal, Streepová ho mateřsky objala a obrátila se k publiku: „Znám ho už jako kluka.“

Když pak chtěl krátce promluvit ředitel Berlinale Dieter Kosslick, aplaudující sál ho nepustil ke slovu tak dlouho, že nakonec se smíchem mávl rukou a medvěda Streepové prostě vrazil do ruky. A lidé znovu vstávali, křičeli a tleskali herečce z filmů, jako jsou Vzpomínky na Afriku, Divoká řeka, Hodiny, Adaptace, Ďábel nosí Pradu nebo Mamma Mia!

Nebývale srdečná atmosféra vládla už na odpolední tiskové konferenci. Jeden novinář přinesl kytici, další ruskou matrjošku, jejíž jednotlivé vrstvy představovaly herečku v jejích rolích. Streepová děkovala a často se smála – a slyšet její hlasitý smích je samo o sobě zážitkem.

Dvaašedesátiletá rekordmanka oscarových nominací (má jich sedmnáct, za Sophiinu volbu a Kramerová vs. Kramer sošku dostala) o roli Thatcherové mimo jiné řekla, že se při přípravě na ni dozvěděla mnoho překvapivého a její pohled na konzervativní premiérku se zlepšil. „Myslela jsem si podle toho, co se říkalo, že se kamarádila s Ronaldem Reaganem a rozbila britský zdravotnický systém. Není to pravda. Myslím, že byla i nepřiznaná feministka, otevřela ženám cestu ke zrovnoprávnění a nebyla ani proti potratům,“ prozradila.

Reklama

Související články

Meryl Streepovou ocení na Berlinale

Americká herečka Meryl Streepová obdrží na letošním filmovém festivalu Berlinale čestného Zlatého medvěda. Toto prestižní ocenění se uděluje za celoživotní...

Výběr článků

Načítám