Hlavní obsah

Billy Bob Thornton režíroval sám sebe – a soutěží na Berlinale

Právo, Věra Míšková
Berlín

Další slavný herec po Angelině Jolie, který přijel na Berlinale jako režisér, je Američan Billy Bob Thornton. Soutěží s filmem Jayne Mansfield’s Car (v Česku bude mít premiéru 19. července). Jeho film se odehrává v šedesátých letech minulého století a je příběhem rodiny, jejíž jednotlivé členy poznamenala válka.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Billy Bob Thornton soutěží na Berlinale s filmem Jayne Mansfield’s Car.

Článek

Farmář v Alabamě Jim Caldwell má tři syny. Dva se vrátili z války jako hrdinové, třetí Jimbo nikdy nebojoval, ale jako jediný je schopen starat se o rodinný podnik.

Jednoho dne zazvoní telefon a Jim se dozví, že jeho žena, která ho opustila před dvaceti lety a provdala se v Anglii za Kingsleyho Bedforda, zemřela. Její poslední přání bylo, aby byla pohřbena doma. Bedfordovi se tedy vydávají na cestu ke Caldwellovým…

Šestapadesátiletý Thornton, který stál za kamerou už počtvrté, se podílel i na scénáři. „Zajímá mě, jak válka poznamenala různé generace, jaký má vliv na životy rodin. Vezměte si třeba Jimba. Chce být jako otec, touží po tom, aby na něj byl pyšný, a zároveň žárlí na své bratry, protože mají na prsou vyznamenání z války. Otec ale ty dva naopak považuje za loosery, protože se svými životy nedokázali nic moc udělat,“ řekl.

Americko-ruská koprodukce vyvolala značný údiv

Dodal, že už při psaní měl vybrané konkrétní herce: Kevina Bacona a Roberta Patricka jako své bratry, Roberta Duvalla jako otce i Johna Hurta pro roli Bedforda. Film vznikl v americko-ruské koprodukci, což vyvolalo značný údiv, protože je to přinejmenším neobvyklé, ale ruský koproducent Alexander Rodňanskij to vcelku odbyl: „Líbil se mi scénář i ti, s nimiž jsem měl pracovat. Koprodukce je věc lidí, ne zemí.“

Další festivalovou hvězdou je britský herec Clive Owen, který hraje ve filmu Shadow Dancer agenta CI5, jenž naverbuje mladou matku z irské rodiny, jejíž příslušníci jsou členy IRA. Pak ale cítí za její osud odpovědnost.

„Byla to šílená doba plná strachu a to, že v jedné rodině byli členové IRA a zároveň donašeči, nebylo nic neobvyklého,“ řekla představitelka hlavní role Andrea Riseboroughová.

Na Berlinale se už hrála i česká Příliš mladá noc 

Tato mladá herečka byla loni na Berlinale v rámci zdejší akce Shooting Stars, která představuje vycházející hvězdy – a teď už jsme ji viděli v hlavním programu. Owen, jenž hrál agenta už v předchozím snímku Elitní zabijáci, dodal, že tato profese není nic, co by ho kdovíjak lákalo, ale že má rád role mužů, kteří se perou s vnitřním konfliktem.

V minulých dvou dnech se na několika projekcích v prestižní sekci Fórum představil i jediný český zástupce v hlavním programu Berlinale, absolventský film posluchače FAMU Olma Omerzy Příliš mladá noc.

Reklama

Související články

Meryl Streepovou ocení na Berlinale

Americká herečka Meryl Streepová obdrží na letošním filmovém festivalu Berlinale čestného Zlatého medvěda. Toto prestižní ocenění se uděluje za celoživotní...

Výběr článků

Načítám