Hlavní obsah

Praha je připravena na výstavu epopeje

Právo, Peter Kováč

Praha je připravena na velkolepou výstavu Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy, která se připravuje ve Veletržním paláci. Na místě jsou již nainstalovány panely, které připravil architekt Emil Zavadil a statik Václav Jandáček.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Stočená Muchova plátna čekají zatím v depozitáři.

Článek

V úterý se ověřovala barevnost panelů. Zvolena byla neutrální šedá, aby co nejvíce vynikly Muchovy barvy.

Všech dvacet gigantických obrazů ze slovanské minulosti je zatím srolováno na dřevěných špulkách, z nichž každá stála 20 tisíc korun, a uloženo ve speciálním klimatizovaném prostoru. Epopej bude ve Veletržním paláci nejméně dva roky a vůbec poprvé tu budou plátna představena veřejnosti tak, jak si to Mucha přál. V centru tzv. Velké dvorany je například vytvořeno malé náměstí, kde bude pohromadě celý husitský cyklus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stavba panelů

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stavba panelů

„Ve Veletržním paláci byla epopej vystavena už v roce 1929, kdy se budova pro veřejnost právě otevírala. Tehdy tu bylo pouze devatenáct pláten, protože poslední dílo z cyklu ještě neměl malíř hotové,“ uvádí historik umění Karel Srp, který má v Praze novou prezentaci Muchova díla na starosti.

Na prohlídku pláten je ve Veletržním paláci ideální prostor, který umožní vidět plátna z blízka i z patřičného odstupu. „Jako by to Mucha přímo pro Velkou dvoranu vymyslel,“ tvrdí Srp. Speciální pozornost je věnována osvětlení. Architekt Zavadil k tomu říká: „Světlíky nabídnou rozptýlené denní světlo a k tomu bude na rampách sto bodových světel, která zdůrazní jednotlivé detaily.“

Jako by to Mucha přímo pro Velkou dvoranu vymyslel.
Karel Srp, historik umění

Galerie hlavního města Prahy má už k výstavě vydán rozměry obrovský katalog, který připravili Karel Srp a Lenka Bydžovská. Mimo jiné tu jsou na osmdesáti stranách reprodukovány detaily z epopeje ve velikosti 1:1, takže diváci si v klidu budou moci prohlédnout jednotlivé části tak, jak je zatím viděli jen restaurátoři.

Celá epopej prošla v posledních měsících náročným restaurátorským průzkumem a čištěním. „Obrazy jsou perfektně připraveny pro diváky,“ tvrdí restaurátor Tomáš Berger a dodává: „Výstava tak bude objevem i pro ty, kteří Muchu ještě nedávno viděli v Moravském Krumlově.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Historik umění Karel Srp mezi panely

Kdy výstava začne, není ještě jasné. „Chceme, aby jejím otevřením začala v Praze letošní jarní kulturní sezóna,“ uvedl ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stočená plátna

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám