Hlavní obsah

Nová alba - Ringo Starr, Katarína Knechtová i Van Halen

Právo, Jaroslav Špulák

Poměrně velká jména nabízí seznam albových novinek tak, jak ho tento týden servírují vydavatelství. Na světlo světa se prodírá nejenom nové album Ringo Starra, Kataríny Knechtové, skupin Van Halen nebo The Fray. Je tu po deseti letech i novinka irských Cranberries nebo zajímavé dílo náladotvorných Francouzů Air.

Článek

Ringo Starr: Ringo 2012

Nová alba

Šestnácté studiové album bývalého bubeníka skupiny Beatles přináší devět skladeb v tradičním duchu tvorby Starra. Vzniklo ve studiích v Los Angeles, mixoval je společně s Brucem Sugarem v Anglii. Na albu jsou dvě coververze, Think It Over (Buddy Holly) a Rock Island Line (John Lomax), nové verze Starrových skladeb Wings a Step Lightly a pět nových kousků. Název alba je odkazem na jeho nejúspěšnější sólové album Ringo, které vyšlo v roce 1973.

Jako hosté se na něm tehdy představili John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Billy Preston, Marc Bolan, Harry Nilsson, Robbie Robertson a další. I tentokrát je seznam hostů hvězdný a dlouhý. Jsou na něm kytaristé Joe Walsh a Kenny Wayne Shepherd, Michael Bradford, Steve Dudas, Charlie Haden, Amy Keys, Kelly Moneymaker, Richard Page, Van Dyke Parks, Dave Stewart, Bruce Sugar, Benmont Tench, Don Was a Edgar Winter. Starr a Walsh spolu pracovali již několikrát, Walsh v roce 1983 produkoval jeho album Old Wave a několikrát byl členem Starrova All Starr Bandu.

Foto Universal Music

Katarína Knechtová: Tajomstvá

Nová alba

Nové album slovenské zpěvačky Kataríny Knechtové vzniklo ve spolupráci s rakouským producentem a bubeníkem Christianem Eignerem. Knechtová se rozhodla vstoupit do hudebních vod, skrz které se dosud neprezentovala. Pro kolekci tedy přijala velký podíl elektroniky, a tak i proto působí nahrávka na první poslech poměrně tajemně a temně.

Knechtová napsala všechny skladby, o texty se podělili její spolupracovníci. Novým singlem, který se do rádií dostal, je písnička Zmier svetlo s tmou. „Je to krásná píseň a lidi možná překvapí, že z ní neuslyší vliv Depeche Mode, i když ho asi budou čekat. Je to jedna ze skladeb, které jsou velmi melodické. Christian je na ní velmi pyšný,“ vysvětlila Knechtová.

Foto Universal Music

The Cranberries: Roses

Nová alba

Po deseti letech se irská skupina The Cranberries vrací s novým albem. Formaci dnes tvoří Dolores O’Riordan, Noel Hogan, Mike Hogan a Fergal Lawler, tedy čtveřice, jejíž kariéra začala v roce 1989 v městě Limerick. V devadesátých letech celosvětově prodali více než třicet miliónů alb. Produkce desky Roses se ujal dlouholetý přítel kapely Stephen Street. Jeho záměrem bylo vrátit se s písněmi tak svěžími, jako tomu bylo v nejúspěšnějším období historie formace.

Foto Cooking Vinyl

Van Halen: A Different Kind of Truth

Nová alba

Novinka legendární americké hardrockové party Van Halen je po osmadvaceti letech prvním albem, které nahrála se svým tradičním zpěvákem Davidem Lee Rothem. Ten byl zpět do sestavy přijat už v roce 2006. Formace nabízí skladby, které vycházejí z jejího tradičního zvuku. Opět se přimkla k tvrdým riffům a melodickým linkám, jímž dominuje populární zpěvák. Na baskytaru hraje Wolfgang Van Halen, syn kytaristy Eddieho.

Foto Universal Music

Girl’s Generation: The Boys

Nová alba

Z Jižní Koreje se do Evropy hudba dostává zřídka. Jednou z výjimek je dívčí seskupení Girls’ Generation. Existuje od roku 2007, má devět členek, a ty jsou krásné a úspěšné. Na svém kontě má tři alba v korejštině, jedno v japonštině a za poslední léta patří k nejúspěšnějším asijským umělcům vůbec. Letos na podzim se dívky rozhodly, že vezmou útokem evropský a americký trh a naservírovaly mu první singl v angličtině. Skladba The Boys má všechny atributy hitu, čemuž zřejmě napomohl i fakt, že ho složil a zaranžoval Teddy Riley, jenž byl taktéž producentem Michaela Jacksona.

Foto Universal Music

Goldfrapp: The Singles

Nová alba

Dvojice Goldfrapp patří mezi nejpopulárnější elektropopové kapely posledních let. Rekapitulační album prozaicky nazvané The Singles mapuje vývoj tvorby kapely od melancholicky laděné hudby na hraně trip hopu přes muziku ovlivněnou electro-clashem až ke koketérii s disco zvukem. Album obsahuje i dvě nové skladby.

Foto EMI Music

The Ting Tings: Sound From Nowheresville

Nová alba

Anglické duo The Ting Tings přichází z druhým studiovým albem, které nese název Sounds From Nowheresville. Dílo se natáčelo ve Španělsku a The Ting Tings k němu vyhlásili soutěž, ve které měli fanoušci poslat vlastnoruční kresby členů kapely. Vyhrál Milan Abad, který Katie a Julese vypodobnil jako kostlivce. Prvním singlem z alba je skladba Hang It Up.

Foto Sony Music

Air: Le voyage dans la lune

Nová alba

V roce 1902 natočil francouzský režisér Georges Méliès jedno ze zásadních děl světové kinematografie. Čtrnáctiminutový snímek Le voyage dans la lune se poprvé zabýval sci-fi tématikou a využíval speciální efekty, jež byly umělecky hodnotné a v kontextu doby unikátní. Film byl ovlivněn populárními vědecko-fantastickými romány Julese Verna (From the Earth to the Moon) a H. G. Wellse (The First Men In The Moon). V letech 1993 až 2010 byl složitě restaurován.

Producenti se navíc rozhodli ho opatřit zvukovou stopou a oslovili formaci Air s požadavkem na hudební ozvučení. V květnu 2011 byla nová verze filmu uvedena na festivalu v Cannes. Francouzští hudební kouzelníci s melancholií se nakonec rozhodli dotočit další hudbu tak, aby celková stopáž odpovídala regulérnímu albu. Do studia si navíc pozvali vokalistky (Au Revoire Simone a Victoria Legrand z Beach House). V limitované sérii vychází také DVD se zmíněným filmem…

Foto EMI Music

Sandé Emeli: Our Version Of Events

Nová alba

Naděje britské hudební scény Emeli Sandé pochází z Aberdeenu. Opustila studium medicíny, aby se mohla plně věnovat hudbě. Upozornila na sebe jako autorka úspěšných písní pro Cheryl Coleovou či Leonu Lewisovou. Debutovala singlem Heaven, který se propracoval na druhé místo britské hitparády. Nejvyšší příčku vzápětí získala s Professorem Greenem a duetem Read All About It, jemuž se náramně daří i v tuzemském rádiovém prostoru. Vysloužila si srovnání s Adele, Chris Martin ji pozval jako hosta na turné Coldplay. Na konci loňského roku získala cenu kritiků Brit Awards.

Foto EMI Music

Foto EMI Music

One Direction: Up All Night

Nová alba

Nový britsko-irský boyband, čítající pět teenagerů ve věku 17 až 20 let, se objevil na hudební scéně v roce 2010. Tehdy skončil na 3. místě v sedmé sérii ostrovního X-Factoru. Ihned poté podepsali mládenci nahrávací smlouvu se Sony Music a v září 2011 vypustili do britských rádií debutový singl What Makes You Beautiful. Ten se vyšplhal na nejvyšší příčku UK Singles Chart a stal se třetím nejprodávanějším singlem loňského roku.

Foto Sony Music

The Fray: Scars & Stories

Nová alba

Foto Sony Music

Reklama

Výběr článků

Načítám