Hlavní obsah

Tiché dny v Mixing Part - znovu dobrá inscenace ve Strašnickém divadle

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašnické divadlo a jeho duše Eva Bergerová si od pisálků, práce všeho druhu, užily před Vánocemi nůši dárků, zejména v diskusi na internetových Divadelních novinách. Ta drzost! Po sedmi letech uskrovňování, ale často i po znamenitých inscenačních výsledcích, si ta scéna dovolila zvítězit v konkursu na Divadlo Komedie. V Solidaritě měla zůstat! Příležitost o tři roky mladším a dravějším měla dát!

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Manžele Ninu a Brora Telemannovy hrají manželé Apoléna Veldová a Milan Kačmarčík.

Článek

Nejlepší odpovědí je nová inscenace: Tiché dny v Mixing Part Nora Erlenda Loa. Tipněte si: Byli jurodiví autoři diskvalifikačních soudů proti té „osvětlovačce z Ostravy“, která trumfla ostatní uchazeče o střed Prahy, ti od sebe i finanční rozvahy opisovali, aspoň nyní poprvé v životě ve Strašnickém divadle? – Bingo! Nebyli!

O nás v Evropě

Tentokrát žádné Údolí včel, Golem, Faust nebo Murlin Murlo, ale obyčejný příběh manželství po dvaceti letech, a vztahu ještě po deseti. Unavenost a obelhávání na dovolené v bavorském Garmisch-Partenkirchenu. V "Mixing Part", jak z  němčiny přeložil Google. Vyprahlost a beznaděj na návštěvě u přátel v zemi nácků.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Apoléna Veldová hraje Ninu Telemannovou.

Trpíme podobnými xenofobiemi ještě skoro šedesát let po válce. Aniž přiznáme vlastní ideologická zvěrstva - od poprav bez soudů nebo plošného odsunu - nejsme schopni v naší malodušnosti vidět proměnu Němců, dnešních Evropanů, narozdíl od nás zase už jen evropských lapků a jen sebe poškozujících potížistů.

Rozdílný pohled na Němce není jediný problém, který manželství středoškolské učitelky norštiny Niny a dramaturga Národního divadla Brora Telemanna rozděluje. On kuřák, ona nikoli, ona po lásce toužící, on unavený… Pro něho je život divadlo, ona ho nechce vzdávat, a jenom neví, jak a s kým dál.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Manžele Ninu a Brora Telemannovy hrají manželé Apoléna Veldová a Milan Kačmarčík.

Nic moc coolnes

Dramatizace a režie Tichých dnů se dopustila Anna Novotná. Dokázala z banálních situací vydolovat v chytrých zkratkách ságu obecnějších rozporů v názorech a vztazích, naznačit formální východiska, která ale nepřikazuje.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Manžele Ninu a Brora Telemannovy hrají manželé Apoléna Veldová a Milan Kačmarčík.

Ona 43 let, on 42. Naplňují je Apolena Veldová a Milan Kačmarčík, v manželství podobně zkušení. Hrají Ninu a Brora přesvědčivě, skoro jako by hráli sebe.

Ve Strašnickém divadle znovu dobrá inscenace. Za dva zlatý, možná za tolar. Přemýšlím, co jí vytknou v iDN kritici, kteří ji nikdy neuvidí: Kopie života? Nic moc cool. Kdo s námi souhlasí, není vůl.

Celkové hodnocení 65%

Strašnické divadlo Praha - Erlend Loe: Tiché dny v Mixing Part

Překlad Kateřina Krištůvková.

Dramatizace a režie Anna Novotná.

Premiéry 12. a 19. února 2012 v Auerbachově sklepě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám